Zarada

Google Adsense nalog

Primetile ste da u svakom članku na sajtu ispod naslova članka postoje dve reklame. Svaka autorka će imati pravo da upravo te dve reklame ima na svojim tekstovima. Za početak vam je potreban nalog na Google Adsens  servisu (ako već nemate) . Zatim treba da se sačeka nekoliko dana na aktiviranje servisa i možete početi sa korišćenjem I pravljenjem reklama.

Pravljenje reklama

Nakon što se logujete na sajt Google Adsensa, treba da napravite svoje kodove za reklame koje ćete kopirati u vaš profil na WordPress linku koji dobijete (takođe nakon registracije na Šminkerku). Prvo kliknete na dugme My ads, zatim na dugme +New ad unit, zatim vam se otvara stranica za kreiranje reklama. Upišete prvo ime reklame da bi  kasnije znale sa koje od dve reklama dolaze klikovi od kojih zarađujete. Nakon toga izaberete prvu veličinu reklame (Ad size) koja iznosi (kao što i vidite na vašem profilu na šminkerki  pri dnu stranice kod sekcije Adsense informacije) Adsense 300×250, zatim istu tu veličinu izaberete I na Adsense nalogu. Zatim Ad type izaberete Text&images/rich media ads (kao što vidite na slici).

Sekcija Backup ads treba da je obeležena tekstom show blank space, i ako je tako to ne dirate. Zatim kod sekcije Custom channels kliknete na Create new custom channel i upišete isti naziv kao i gore kod sekcije Name  (ime) .

Onda idete na Ad style, kliknete na Use custom settings i popunite ostala polja kao što je prikazano u slici ispod.

Nakon završetka ovog postupka kliknete na dugme Get code i kao što vidite u slici ispod dobijete svoj kod za reklamu. Sad kopirajte (kliknete kursorom na dati kod i kad ceo poplavi kliknete desni klik na mišu i levim kliknete na sekciju copy) zatim odete na svoj profil na Šminkerki i u prazno polje kod reklame 300×250 kliknete mišem desni klik i levim takođe Paste. I to je to, to je jedan kod za vašu reklamu.

Nakon ovoga se vratite na Google Adsense i klikom na mali x zatvorite prozor koda.

Onda idete ponovo na isti postupak sa sekcijom +New ad unit,  samo što kod veličine ne koristite više Adsense 300×250 kod Ad size nego Adsense 200×90 Vertical X-large i  kod Ad Type sekcije obeležite Links ad only.  Dalje je postupak isti kao i kod prvog koda za reklamu, iste boje i fontove koristite. Nakon toga takođe kliknete ne Get code i taj kod kopirate na profil Šminkerke kod sekcije Adsense 200×90. Na kraju kad imate oba kopirana koda, idete na dno stranice i kliknete Update Profile i to je to. Nakon ovog postupka su vaše reklame kod svakog vašeg objavljenog članka na Šminkerki.

Zarada

Zarada se vrši klikom na vaše reklame u postu, znači samo od vas zavisi koliko će tekst biti zanimljiv i koliko njih će ga pročitati. Moram da napomenem da sajt Šminkerka (ranije Ženski kutak) postoji već 10 godina i da je posećen kod nas, tako da ćete sigurno dobiti publicitet. Nekoliko stvari zavisi od iznosa zarade po jednom kliku (PPC), a može da se kreće od 0.01$ pa sve do 1,5$. Isplatu vrši Google kada napunite 100 dolara ili, 70 evra. Šalje vam se ček na kućnu adresu, a sa čekom možete otići u bilo koju lokalnu banku i taj novac podići (uskoro bi trebalo da se omogći isplata i putem WesternUniona za Srbiju). Ako nemate Google Adsense i dalje možete da pišete za Šminkerku, a kasnije u svakom trenutku možete dodati vaše reklame u vaše tekstove.

Napomena: Nemojte nagovarati nekog da vam konstantno klikće na reklame, jer će Google Adsense to prepoznati da je protiv pravila i zatvoriće vam nalog, i onda ništa od zarade. Budite strpljivi i videće nakon nekoliko meseci pisanja da se broj klikova kao i zarada povećavati. Logično što više i duže budete pisale na sajtu Šminkerka više novca ćete vremenom zaraditi.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja vezanih za autorke, zaradu ili bilo šta drugo, slobodno me kontaktirajte preko stranice za kontakt.