Zablude o pilulama za kontracepciju

14. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Kontracepcija, Trudnoća, Zdravlje   //   3 Comments
Uprkos tome što milioni žena širom sveta koriste već petu generaciju oralnih kontraceptivnih pilula, u mnogim sredinama kolaju glasine o debelim i dlakavim stvorenjima u koja se pretvaraju dame koje su „nasele“ na hormonske preparate zaštite od trudnoće. Koliko istine ima u predrasudama vezanim za kontraceptivne tablete?

1. Pilule su štetne za zdravlje žene

Hormonska kontracepcija višestruko deluje na organizam. Uostalom, hormonski preparati se ne prepisuju ženama samo radi sprečavanja trudnoće, već i kao terapija za određena stanja. Iste hormonske tablete kod jednih žena izazivaju velike tegobe, dok drugima nimalo ne smetaju. Drugim rečima, u svakom konkretnom slučaju treba staviti na jedan tas eventualni rizik od neželjenog dejstva, a na drugi praktično stoprocentnu zaštitu od neželjene trudnoće. Ovaj drugi gotovo uvek odnese prevagu.

2. Hormonske pilule ne smeju da piju devojke mlađe od 20 godina

Pilule mogu da koriste i sasvim mlade devojke.

3. Posle primene pilula dugo ne može da se zatrudni

Upravo suprotno. Već prvog meseca posle prestanka uzimanja pilula verovatnoća da će žena da zatrudni naglo raste. Statistika čak pokazuje da se za jedan i po do dva puta povećava verovatnoća da će se roditi dvojke ili trojke. Određene forme neplodnosti upravo se i leče tako što se ženi prepisuju hormonske pilule na tri do četiri meseca da bi posle lakše ostala u drugom stanju.

4. Na svakih šest meseci uzimanja pilula treba praviti pauzu od mesec dana

Pogrešno. Pauza u uzimanju pilula ne utiče na učestalost komplikacija, niti na kasniju sposobnost rađanja. Ukoliko lekar ustanovi da ne postoje smetnje za uzimanje pilula, žena može da ih pije dugi niz godina.

5. Pilule goje

Kod nekih žena koje počnu da piju pilule dolazi do pojačanog, a kod nekih do smanjenog apetita. Unapred se ne zna kako će vaš organizam reagovati. Za povećanje telesne mase „odgovorni“ su gestageni, koji ulaze u sastav kontraceptivnih tableta. U slučaju da se žena goji, lekar će joj prepisati pilule s niskom koncentracijom tog sastojka.

6. Od hormonske kontracepcije nastaju bubuljice

Naprotiv: neke kontraceptivne pilule se koriste upravo za lečenje akni.

7. Kontraceptivne pilule izazivaju maljavost po telu

Taj nedostatak su zaista imali preparati prve dve generacije. Sadašnje kontraceptivne pilule ne samo što ne doprinose rastu malja po telu nego ga usporavaju i istanjuju dlaku.

8. Kontraceptivne pilule povećavaju rizik od nastanka raka dojke i jajnika

Istraživanja kanadskih naučnika pokazala su da redovno uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula smanjuje rizik od nastanka raka jajnika za 40 do 60 odsto. Na učestalost raka dojke kontraceptivne pilule ni na koji način ne utiču.

9. Kao rezultat uzimanja pilula, menstruacije postaju neredovne, a ponekad mogu potpuno da prestanu

To nije tačno. Stručnjaci ističu da hormonska kontracepcija reguliše neredovan menstrualni ciklus, smanjuje obilna krvarenja i otklanjaju bolove.

Nakon prekida uzimanja oralnih kontraceptivnih sredstava, kod dva odsto žena dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa. Ali, po pravilu, to je posledica problema koji je postojao pre uzimanja pilula, a ne rezultat oralne hormonske kontracepcije.

10. Kontraceptivne pilule štite od seksualno prenosivih bolesti

Nažalost, nikakva potvrda za tako nešto ne postoji. Pilule mogu samo da smanje rizik od upale organa karlice, verovatno zato što doprinose zgušnjavanju sluzokože grlića materice, a time se usporava prodor infekcije. Ali vas pilule ni u kom slučaju neće zaštiti od polnih bolesti.

         Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka