Kako napraviti svoj blog?

20. Jan. 2020.   //   Autor:   //   Posao   //   No Comment

Ako se bavite mišlju da pokrenete personalni blog, mi kažemo – što da ne? Blog je izvrsna prilika da se povežete sa ljudima koji imaju ista ili slična interesovanja kao i vi.

Svaki početak je težak, pa tako i pokretanje bloga mnogima nije jednostavan korak. Pored tehničkih pitanja, javljaju se i druga: O čemu pisati? Da li će vaš blog neko čitati? Da li će potonuti u beskrajnim prostranstvima Interneta?

Nemojte da se obeshrabrite. Internet broji milione korisnika. Svako od njih nalazi sadržaj po svom ukusu i afinitetima. Tako će i sadržaj koji vi ponudite, uz dobro osmišljenu strategiju, naći put do čitatelja. I najplaćeniji blogeri sveta su nekada davno preispitivali sebe istim pitanjima koja i vas muče. Uz malo truda, rada i informisanja, sve je moguće, pa tako i da vaš blog postane popularan, kao i da postane izvor prihoda.

Teme o kojima možete pisati na blogu

Razmislite o svojim afinitetima. Teme o kojima možete pisati su razne – međuljudski odnosi, saveti, briga o deci, kulinarski recepti, kozmetika i nega, parfemi, dekorativna kozmetika, recenzije knjiga koje ste čitali, filmovi koji su na vas ostavili poseban utisak, politika, muzika, sport.

Vaš blog ne mora nužno biti posvećen jednoj temi. Može imati više sekcija i shodno raspoloženju i interesovanjima u datom vremenskom okviru, ispunjavaćete svaku sekciju.

Bitno je da gajite istinsko interesovanje o temama o kojima pišete. Svaka isforsirana priča se lako prepoznaje, zato budite autentični i iznesite svoj stav. Pozovite čitaoce na interakciju, da komentarišu vaše objave i uključite se u dijalog. Vremenom ćete otkriti koja tema je „vaša“ i koja vam najviše odgovara.

Domen

Izbor domena je od velikog značaja. Prilikom odabira domena morate odlučiti da li će vaš blog biti građen oko vaše ličnosti ili nezavisno od nje. Naziv domena bi trebao biti lak za izgovor, stoga izbegavajte reči koje bi ljudi mogli pogrešno čuti i pretraživati. Poželjno je da bude kratak i lako pamtljiv.

Preporučujemo vam da ne koristite imena poznatih brendova. Iako mogu privući više nenamernih posetilaca na vaš sajt, možete se naći u problemu ako vas brend tuži za plagiranje.

Ako domen za koji ste se opredelili nije slobodan, ne očajavajte. Na Internetu postoji oko 500 različitih ekstenzija. Vaš domen ne mora nužno biti .com. Ukoliko vam je stalo do određenog naziva, proverite da li je traženi domen dostupan sa ekstenzijom .rs, .hr ili sličnom.

Hosting

Hosting je usluga koju plaćate, a koja omogućava da vaš sadržaj bude vidljiv posetiocima na Internetu. Cena hostinga je oko 10$ mesečno. Za kojeg hosting provajdera ćete se opredeliti zavisi od vaših očekivanja. Neki od najpopularnijih su BlueHost, GoDaddy, HostGator, Hostinger.

Za početak kupite osnovni paket koji možete nadograditi ukoliko se vaše potrebe budu povećavale. Ako niste sigurni koji hosting provajder je optimalni odabir za vas, stručnjaci kojima je profesionalna izrada sajta postala rutina lako će vam dati savet, a za početak možda možete npr. da napravite i besplatan blog recimo na WordPressu (mada besplatni blogovi imaju dosta ograničenja).

Odabir platforme

Ne možete da počnete da pišete sadržaj ukoliko nemate softversku podlogu na kojoj ćete pisati. Softverska podloga, odnosno platforma, je osnova bloga. Ukoliko sami niste vični podizanju sajta i nemate dovoljno informatičkog znanja, profesionalna izrada sajta je rešenje. Preporučujemo vam WordPress platformu jer je jednostavna za korištenje, besplatna i prilagodljiva potrebama korisnika.

Savetujemo da izbegavate besplatne platforme koje su hostovane online. Iako hosting kompanijama ne plaćate što držite sajt kod njih, vaš sajt u svakom momentu može biti ugašen, nećete moći da zarađujete novac preko njega, a web adresa će biti dugačka i teška za pamćenje.

Savet je da se držite self-hostovanih platformi, a najpoznatije su sledeće:

WordPress.org – 25% sajtova na Internetu se nalazi upravo na ovoj platformi. Jednostavna je za korištenje. Na Internetu postoji mnoštvo detaljnih instrukcija za njenu upotrebu. Možete odabrati jednu od mnoštva besplatnih tema, a postoji i veliki broj dodataka koje možete instalirati. WordPress je idealan ukoliko želite da zarađujete putem bloga, ako pišete iz hobija ili želite da povećate svoje internet prisustvo.

Medium – je platforma za objavljivanje tekstova i članaka. Idealan je za pisce i osobe koje žele da iskažu stav o raznim temama. Korisnici imaju mogućnost glasanja i preporuka, te dobri tekstovi lako postaju viralni.

Blogger – odlično rešenje za početnike i male blogove. Blogger je u vlasništvu Google kompanije, te ćete se na platformu povezati preko Google naloga. Vaš sajt će uz ime imati i .blogger.com dodatak, a ako želite drugačiji naziv moraćete da platite. Brzo se postavlja i kroz svega par minuta možete početi sa pisanjem.

Tumblr – je forma mikro bloga ili bloga sa kratkim sadržajima. Idealan je za deljenje slika, gif-ova, slika, kratkih filmova i citata. Ima mrežu izuzetno lojalnih korisnika. Idealan je za one koji žele da sa drugima dele svoje utiske o filmovima, serijama, stripovima.

Ako niste sigurni za koju platformu da se opredelite, a profesionalna izrada sajta je vaš odabir, zamolite stručnjake iz IT sfere da vas posavetuju i detaljno informišu o najadekvatnijem odabiru za vašu nišu.

Odabir platforme je jedna od najbitnijih odluka prilikom građenja bloga, zato birajte pažljivo. Srećno!

O autoru :