Kako izabrati savršenu boju kose

6. Feb. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega, Nega tela   //   4 Comments

Da bi vaša kosa bila zdrava i sjajna, osim šampona i regeneratora, posebnu pažnju obratite na boju. A to nije toliko jednostavno kako se čini.

NE RIZIKUJTE

Ukoliko se prvi put farbate, odaberite polutrajnu boju. Ovaj tip farbe se ispira nakon nekoliko pranja, pa ako vam se određena nijansa ne bude svidela, neće biti velika šteta. Nemojte se povoditi za slikom na pakovanju jer ne znači da će određena nijansa i vama pristajati tako dobro kao modelu, već farbu birajte prema tipu kože.

OBAVEZNA NEGA

Kod nege kose vodite računa da jednom nedeljno stavljate masku za farbanu kosu. Najbolje je da to bude preparat proizvođača čiju farbu koristite. Potrebno je da znate da ni sa negom ne preterujte jer će se kosa od previše balsama i maski samo brže mastiti. Dame koje se često farbaju treba svaki put da malo skrate krajeve, da izbegnu veća oštećenja. Takođe, svakim farbanjem kosa gubi na kvalitetu. Osvežite je povremeno prelivom od farbe i troprocentnim hidrogenom, a sušite je prirodnim putem.

MALE TAJNE ZA ZDRAV IZGLED KOSE

  • Stručnjaci tvrde da većini tipova kože odlično pristaju crvene nijanse, međutim, crvena je ipak najbolji izbor za osobe svetle ili roze puti.
  • Ako vam je više od trećine vlasi na glavi sedo, farbajte se polutrajnim bojama, a birajte svetlije nijanse od vaše prirodne boje kose. Osim toga, polutrajna boja mnogo manje oštećuje kosu od trajne.
  • Ako češće nego jednom nedeljno stavljate kojekakve preparate za negu na kosu, ona će se brže mastiti i izgubiće sjaj i lepršavost.
  • Štitite kosu i zimi od sunca, posebno na planini. Osim što oštećuje vlas, UV zračenje smanjuje intenzitet boje. Zato stavljajte kapu ili nabavite preparate za zaštitu od zračenja.
    Ako se često farbate, morate redovno da se šišate. Dovoljno je odstraniti centimetar-dva jednom mesečno.
  • Svakim farbanjem kosa gubi na kvalitetu. Osvežite je povremeno prelivom od farbe i troprocentnog hidrogena ili kolor šamponom koji ne oštećuje kosu.
    Sušite kosu prirodnim putem što češće.

NIJANSE ZA TOPLI TIP

Ako ste tamnije puti i imate smeđe oči, pripadate, tvrde stručnjaci, toplom tipu kože. Vama odlično pristaju zlatne nijanse boje za kosu poput boje karamele, ali jednako dobro će vam pristajati boja čokolade, kao i sve tople nijanse smeđe.

NIJANSE ZA HLADNI TIP

Osobe bede puti i svetlih očiju pripadaju hladnom tipu kože. Najbolje će im stajati pepeljastoplava i hladne smeđe nijanse. Ako uz svetao ten imate kestenjaste oči ne smete se farbati u veoma svetle tonove. Delovaćete avetinjski.

Izvor: Žena | Blic.rs

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka