Recept za slasni američki burger

25. Jun. 2014.   //   Autor:   //   Recepti, Slane đakonije   //   No Comment

Kod nas ima sve više restorana brze hrane i bifea koji u svom jelovniku nude stavku pod imenom burgeri. Trend da se na našem tržištu pojavljuje sve više hrane iz sve više kultura više ne iznenađuje, a najnoviji specijalitet dolazi nam sa prostora severnoameričkog kontinenta.

Američki burgeri zvanično su patentirani na samom početku dvadesetog veka na jednom sajmu hrane. Tadašnje američko tržište obilovalo je junećim, telećim i goveđim mesom, pa je tada nastalo nekoliko verzija istog jela. Burgeri su, ipak, prevagnuli da budu spravljani samo od junećeg mesa sa buta. Od ostalih delova i od teletine i govedine spremaju se druga i drugačija jelahamburger_burger_french_fries

Za domaći burger treba da nabavite jednostavne sastojke, mada za naše prilike i standard možda ne sasvim jeftine. Utešite se time da ćete probati nešto novo, a i da ćete dobiti kvalitetan obrok za to što ste platili.

Kako se prave burgeri

Za početak, nabavite 350 grama mlevene junetine, poželjno je sa buta, ali može i sa vrata. U jedno umućeno jaje dodajte kašiku senfa i razmutite. Pokvasite tri deblje kriške jučerašnjeg hleba i izgnječite tako da postane kompaktna masa, tj. dok se ne izjednači u gustu kašu. Toj hlebnoj kaši dodajte jaje sa senfom i izjednačite. Zatim u tu smesu dodajte meso koje ćete posoliti i pobiberiti. Budite pažljivi da količina hleba ne premaši količinu mesa, odnos bi trebalo da bude 3:2 u korist mesa. Kada posolite i pobiberite, izjednačite masu. Burgeri još uvek nisu gotovi. Toj masi dodajte sitno seckani ili mleveni crni luk po želji i ponovo izmešajte da bude ravnomerno. Burgeri postoje u različitim varijantama, pa se npr. umesto nakvašenog hleba mogu koristiti prezle (koje nećete kvasiti) ili sojine ljuspice, mada je lakša varijanta ova sa hlebom. Burgeri su u obliku kruga, a trebalo bi da su debljine do dva prsta. Burgeri su specifični po tome što su deblji od domaćih pljeskavica, ali roštiljsko meso se tokom roštiljanja skuplja i podiže, pa nemojte preterati u formiranju debljine burgera. Burgeri se serviraju u mekim zemičkama koje možete kupiti u marketima ili bolje snabdevenim pekarama, kečapom, zelenom salatom (ili sezonskom salatom) i senfom kao prilogom. Kada ih izroštiljate, burgeri su dovoljno topli da na njih možete staviti list tvrdog ili tost sira koji će početi da se topi i takve ih stavite u zemičku. Dodajte salatu, sipajte kečap i senf po želji i stavite burgere u tanjir sa pomfritom.

Količina namirnica iz recepta dovoljna je za oko četiri burgera, a prosečnu porciju po odrasloj osobi čine burgeri u paru, dakle dva burgera. Burgeri se razlikuju od domaćih pljeskavica po mnogo čemu, ali su po mnogo čemu i slični. Ipak, glavna razlika u sastavu jeste vrsta mesa koja se koristi i način na koji se pristupa obradi mesa. Dok je u domaćoj pljeskavici potrebno da mleveno meso ostane što bolje u komadićima, burgeri zahtevaju ravnomernu umešanost sastojaka, što znači da će mleveno meso biti dodatno usitnjeno mešanjem sa hlebom, senfom, jajima i začinima. Ako imamo u vidu da je ovaj recept za dvoje, angažujte nekoga važnog da vam pomogne u pripremi i uživajte zajedno u burgerima.

O autoru :