Kako rastegnuti premale ili preuske cipele?

19. Dec. 2016.   //   Autor:   //   Lifestyle, Obuća   //   No Comment

Novi par cipela može vas nažuljati. Priznajte, koliko ste puta kupili cipele iako ste znali da će vas nažuljati ili jer su bile možda malo premale, ali je to bio jedini broj blizu vaše veličine? Žene će radi ljepote svašta učiniti, pa tako i trpjeti bol od cipela koje žuljaju (a kao bol od visokih potpetica nije dovoljna)…

Doista, zbog čvrste i “tvrdoglave” teksture i materijala cipela, sandala i čizmica možemo zbilja ponekad patiti. Međutim, ipak nešto možete poduzeti kako biste olakšali svoje muke. Postoje trikovi s kojima možete eksperimentirati s posebno ako ste zainteresirani naučiti kako najbolje rastegnuti cipele kako bi vam bolje pristajale. Možete ih, naravno, odnijeti postolaru koji ima sprave za to, no prije si možete pokušati pomoći sami kod kuće. Ovo su neki od najpoznatijih i najkorisnijih “trikova” koji će vam pomoći malo rastegnuti cipele.

Krumpir

Ovo je jedan od prirodnih sastojaka koji uspjeva učiniti čuda kako s vašom kožom, tako i s preuskim cipelama. Oguljeni krumpir srednje veličine stavljen u cipelu odličan je za omekšavanje teksture cipela. Ostavite ga u cipelama preko noći kako bi se cipela malo rastegnula. Sok od krumpira djeluje u izravnom kontaktu s materijalom, to djeluje na kožu, antilop, ali i druge materijale.

Plastična vrećica i voda

Možete se osloniti i na jedno od osnovnih pravila fizike pomoću jednostavne plastične vrećice za smrzavanje i vode. Dakle, vrećica se napuni vodom i onda se stavlja u cipele (pokušajte iz vrećice istisnuti što više zraka) i svejedno je radi li se o sandalama, zatvorenim ili poluzatvorenim cipelama. Provjerite je vrećica dovoljno velika (ili da nije prevelika), te da je količina vode točno onolika da u potpunosti ispuni cipelu (odnosno prednji dio koji želite rastegnuti. Isto tako pripazite da vam vrećica ne pukne ili se ne podere kad je stavljate u cipelu – pa bi bilo dobro da iskoristite dvije vrećice.

Nakon što ste završili prvu fazu pređite na sljedeći korak stavite cipele s tom vrećicom u njima u zamrzivač i ostavite ih tamo barem 24 sata. Voda će zalediti u obliku cipele, a one pak će se rastegnuti zbog konstantnog pritiska leda na njih.  Ovo možete ponoviti još nekoliko puta sve dok se cipele ne rastegnu dovoljno.

Alkohol

U “stisci” se možete okrenuti i alkoholu. Svake cipele imaju svoje “mjesto” gdje vas žuljaju. To vam može pomoći alkohol – kada ga utrljate na to mjesto gdje vas žulja omekšat će materijal i dovesti do njegovog rastezanja. Dobro utrljajte alkohol i ostavite 4-5 minuta da se posuši do kraja – osjetit ćete kako je to područje mekše i podatnije. Ovo najbolje djeluje na pravoj koži.

Čarape

Dva su načina na koji vam čarape mogu pomoći. U prvom su one mokre – čarape namočite u malo vode i zatim ih dobro ocijedite. Nagurajte ih u cipelu koliko ih najviše stane i tada ostavite da se tako osuše (barem jedan cijeli dan). Čarape će se sušiti i širiti, a tako i rastegnuti vaše cipele. Ako ne želite močiti čarape – istu tehniku isprobajte s novinama. Efekt će biti isti (dakle namočite novine, ali ne previše da se trgaju, nagurajte ih što najviše možete u cipelu i ostavite da se osuše).

U drugom slučaju (i ovo vrijedi samo za kožne cipele) uzmite neke svoje deblje čarape, obucite ih i na njih navucite cipele. Zatim cipele dobro zagrijte fenom i onda ih za vrijeme dok ih još grijete “razgazite” – stanite na prste u njima i tako napravite barem desetak puta. Ugasite fen i ostanite obuveni u cipele sve dok se one potpuno ne ohlade. Tada ih možete skinuti i u njih utrljajte kremu za njegu kožnih cipela.

O autoru :