Vitamini za mršavljenje

20. May. 2010.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Lifestyle, Mršavljenje, Prirodno za lepotu, Zdravlje   //   No Comment

Uz prave vitamine bez gladovanja ćete smršati i izgraditi figuru.

Kontrola telesne težine i funkcije koje su povezane sa ishranom poput apetita, gladi, brzine metabolizma, potrošnje kalorija, masti i šećera,  delotvornije su uz optimalan unos vitamina.

Vitamini održavaju telesne funkcije i učestvuju u preko 100.000 telesnih procesa. Oni igraju ulogu u održavanju optimalnog zdravlja i težine, a mnogi rade zajedno. Daćemo vam kratak pregled vitamina koji podstiču mršavljenje i u kojim se namirnicama nalaze

Vitamin A
održava kožu glatkom i čvrstom. Optimalan dnevni unos tog vitamina od 0,8mg nalazi se u jednoj šargarepi. Važno je da je jedete sa malo masnoća (npr. maslinovim uljem).

Vitamin B1
potiče potrošnju ugljenih hidrata i jača mišiće. Potrebna dnevna doza od 1 mg nalazi se u šaci semenki suncokreta ili u jednoj velikoj porciji graška.

Vitamin B2 potiče smanjenje masnoća, proteina i ugljenih hidrata. Preporučena dnevna doza je 1,2 mg, a sadrže je 3 šolje jogurta.

Vitamin B3
utiče na regulaciju nivoa šećera u krvi i važan je za razgradnju masnoća i ugljenih hidrata. Na dan se preporučuje 13 mg vitamina B3.  Tu količinu možete naći u 4 banane ili u 2 manja pileća fileta.

Nedostatak vitamina B5 ometa našu mogućnost da iskoristimo masnoće pothranjene u telu. Vitamin B5 takođe igra važnu ulogu u proizvodnji energije i potpomaže rad nadbubrežne žlezde. Dobri izvori vitamina B5 su: meso, orasi,  pšenične mekinje, pšenične klice, jaja, šećerni sirup, zob, ječam, pasulj, hleb, zeleno povrće. Idealnu dnevnu količinu vitamina B5 (6 mg) možete naći u 2 šake šampinjona.

Vitamin B6
podstiče razgradnju belančevina i utiče na dobro raspoloženje. Reguliše proizvodnju hormona štitnjače i metabolizam. Preporučenu dnevnu količinu od 1,2 mg možete naći u 2 manje kriške paprike ili u komadu skuše debljine prsta.

Vitamin B7
je poznatiji kao biotin. Upravlja razgradnjom masnih kiselina i ugljenih hidrata. Preporučena dnevna količina (30-60 mikrograma) nalazi se u 2,5 šolje zobenih pahuljica.

Vitamin B12
učestvuje u procesu razgradnje masnoća i belančevina. Preporučena dnevna količina (3 mikrograma) nalazi se u 5 šnita sira Edamera.

Vitamin C
je važan za sintezu karnitina i kolagena koji jača vezivno tkivo.  Takođe je važan za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Preporučena količina od 100 mg nalazi se u dve narandže  ili dve šake jagoda.

Vitamin D
jača mišiće. Potrebna dnevna količina je 5 mikrograma. Toliko sadrže na primer 3 jaja ili 4 šnite dimljenog lososa.

Vitamin E
podstiče izbacivanje štetnih radikala iz organizma i kožu čini lepom. Preporučena dnevna količina (12 mg) se nalazi u šaci lešnika.

Kako održati voće i povrće svežim

 


Kako biste bili sigurni da vam voće i povrće neće izgubiti nutritivnu vrednost, evo šta možete učiniti:

 

    • Kupujte domaće voće i povrće na pijaci koje nije izgubilo vitamine u procesu transporta.
    • Birajte voće i povrće skladno dobu godine – tada je sveže i sadrži najviše vitamina.
    • Kora sadrži mnogo vitamina i minerala.
    • Čuvajte voće i povrće u frižideru – na sobnoj temperaturi voće i povrće gubi 10-50% vitamina, a najbolje ga je konzumirati ubrzo nakon nabavke.
    • Izbegavajte kuvanje – 50 – 70% svih vitamina gubi se kuvanjem. Bolje je da ga kratko pripremite na pari ili prodinstate.

 

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka