Kako da lako uklonite najrazličitije fleke sa odeće

15. Jan. 2011.   //   Autor:   //   Lifestyle, Odeća   //   No Comment

Isflekali ste omiljeni komad odeće, a skupi deterdženti ili sredstva za uklanjanje mrlja ne pomažu? Ne očajavajte − pogledajte kako ćete lako ukloniti najrazličitije fleke.373564_a

CRVENO VINO
Kod fleka od crvenog vina važna je brzina − odmah krpom ili sunđerom pokupite višak tečnosti sa tkanine ili je ocedite, pa prelijte to mesto belim vinom. Kad fleka izbledi, tkaninu normalno operite. Druga varijanta je da to mesto odmah pospete solju koja će neutralisati mrlju. Ako je fleka na tepihu, prekrijte je solju, ostavite da odstoji i posle toga samo usisajte so − videćete da od fleke neće ostati ni traga.
MASTILO
Ako vam je na odeću kanulo mastilo, isflekano mesto potopite u hladno mleko i istrljajte njime. Nakon toga je normalno operite.
LEPAK
Ako vam se dogodi peh sa lepkom, skinućete ga bez problema sa odeće ako to mesto natopite sirćetom, a zatim vatom umočenom u vodu pređete preko fleke. Ispod mrlje stavite parče tkanine koja upija vodu. Na kraju operite.

VOSAK
Kanuo vam je na odeću − obavezno sačekajte da se dobro ohladi,a zatim ga polako skinite ili ostružite dok ne ostane samo fleka. Ako odeća može da se iskuvava, tim bolje, mrlja će sigurno nestati odmah. U suprotnom, skinuće se posle nekoliko pranja. Možete probati i tako što ćete preko fleke staviti list novinske hartije, a onda preko njega prelazite peglom dok je ne uklonite.

ŽVAKAĆA GUMA
Žvaku ćete sa odeće najklaše odstraniti tako što ćete ulepljeni komad garderobe dobro ohladiti u frižideru ili zamrzivaču. Posle toga ćete je lako ukloniti. Druga varijanta je kao u slučaju voska − novinska hartija i peglanje preko nje.


INDIGO
Fleku natopite alkoholom, a posle toga isperite vodom.

MASNA FLEKA
Mrlju od masnoće najbolje je da odmah obilno pospete bebi puderom ili talkom i ostavite da tako odstoji izvesno vreme. Posle toga je normalno operite.

KRV
Kad je reč o flekama od krvi, važno je da se tkanina odmah potopi u hladnu vodu, istrlja i opere običnim sapunom. Ako su mrlje starije, treba ih ostaviti nekoliko sati u hladnoj vodi, pa tek onda prati.

CVEKLA
Komad odeće isflekan cveklom, odmah isperite vodom, a onda potopite u rastvor boraksa. Nakon toga operite.

RĐA
Ružne fleke od rđe uklonićete tako što ćete vodu i sok od limuna staviti na šporet, sačekati da provri, a onda tkaninu držite iznad posude na pari, neko vreme. Možete limun direktno nakapati na tkaninu, pa onda postaviti iznad pare.

ISFLEKANE KUHINJSKE KRPE
Kuhinjske krpe će biti kao nove, ako ih preko noći potopite u vodu kojoj ste dodali kašiku sode bikarbone. Sutradan ih otkuvajte u mašini za pranje veša na uobičajen način.

VOĆE
Odeću umrljanu voćem potopite u mleko i ostavite da odstoji tokom noći, a zatim temeljno operite. Možete koristititi i limunov sok ili sirće.

ČOKOLADA
Prvo lagano nožem zgrebite čokoladu sa tkanine onoliko koliko možete, a zatim natopite mrlju benzinom. Kad se osuši, iščetkajte je. Ako niste uspeli da je uklonite, pokušajte da je namažete glicerinom i žumancem u razmeri pola-pola. Ostavite da deluje pola sata i nakon toga operite normalno.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka