Belance, kajsije, paradajz protiv opekotina

26. Jun. 2012.   //   Autor:   //   Nega tela, Sunčanje   //   No Comment

Ukoliko ste tokom ovih vrelih dana izgoreli na suncu, evo nekoliko načina da olakšate tegobe.

92029_v249111p0_650x460

 

Manje opekotine uspešno će ublažiti razmućeno belance, koje deluje poput prirodne opne na koži i stvara zaštitni sloj. Bogato je kolagenom, koji obnavlja kožu, pa ga je potrebno ostaviti da deluje preko noći.

Maska od kajsija ublažava svrab i ljuštenje kože, a dovoljno je dve do tri voćke preliti vrućom vodom kako bi omekšale, dodati im kašičicu meda i staviti na opekotine.

Soda bikarbona deluje kao antiseptik i sprečava infekciju kože. Dovoljno je u kupku hladne vode staviti pola šoljice sode i ostaviti na koži oko 10 minuta.

Osim što su pomažu kod podočnjaka, krastavci koži vraćaju prirodnu vlagu i podstiču cirkulaciju, a samim tim i obnavljanje kože.

Paradajz je poznat po protivupalnim svojstvima, pa bi ga ljudi koji lako izgore morali imati pri ruci. Ohlađen paradajz izgnječite i kašu stavite na opečeno područje. Nakon 10 minuta isperite i pustite da se osuši prirodnim putem, piše “Alo”.

Med je jedan od najpoznatijih prirodnih lekova za dezinfekciju rana i opekotina. Iz kože izvlači tečnost i sprečava infekciju. Ako želite ublažiti bol, jednostavno nanesite med i postupak ponovite četiri puta na dan.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka