Jabuka, ravno iz raja stigla

6. Sep. 2012.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Kako se ono kaže: “Jedna jabuka na dan I doktor je suvišan.” Opšte je poznato koliko jabuke blagotvorno djeluju na organizam. Još iz vremena Starog Rima potiče uzrečica ab ovo usque ad mala, što znači od jajeta sve do jabuke. Tada je bilo uobičajeno obrok započeti jajetom, a završiti jabukom.
Bila je vrlo cijenjena, zbog svoje arome, slatkoće, ali i ljepote. Jabuka sadrži i do 90% vode, u kojoj su otopljene različite supstance te prolazi kroz želudac u roku od 15-20 minuta.

 

Napisala sam par činjenica da vas podsjetim zašto je dobro da konzumirate ovo voće.

Svaka dijeta za mršavljenje podrazumijeva jabuke. Evo I zašto. Jabuka sadrži pektin koji u želucu stvara osjećaj sitosti I punoće. Takođe, olakšava probavu, onemogućuje taloženje masti u organizmu I štiti od karcinoma.

Pored toga jabuka sadrži monosaharid fruktozu, šećer koji zadovoljava potrebu za slatkim, a pri tom ne mijenja koncentraciju glukoze u krvi.

Sadrži mnogo vitamina C, a stručnjaci kažu da pomaže u spriječavanju karijesa bolje nego pranje zuba. Naime, pranjem zuba uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke čak 90%.

Pošto sadrži do 90% vode I nimalo masnoća, jabuka uspješno gasi žeđ I osvježava nakon treninga. Smiruje I ublažava nervozu, a uspješna je I u podizanju raspoloženja jer u sebi krije I serotonin.

Eto drage moje, navela sam dovoljno razloga da cijelu jesen uživate u ovom simbolu vječne mladosti.

Izvori: http://www.coolinarika.com/namirnica/jabuka/
http://www.coolinarika.com/clanak/zdrava-jabuka

O autoru :