Prirodni lekovi protiv menstrualnih bolova

6. Oct. 2015.   //   Autor:   //   Menstruacija, Zdravlje   //   No Comment

Svaka druga žena ima izuzetno bolne menstruacije i svakog meseca popije šaku lekova kako bi mogla da ‘pregura’ dan.

Većina dama je bar jednom u životu imala takve menstrualne bolove da nije mogla da ustane iz kreveta. Nažalost, mnogim ženama se to događa tokom svakog ciklusa i jako im je teško da tokom “onih” dana normalno funkcionišu.26236

Kako ne biste pile lekove protiv bolova, stručnjaci savetuju da ovo činite i tako umanjite bolove u trbuhu tokom ciklusa.

Vežbajte

Lagani oblik rekreacije poput hodanja ili laganog trčanja mogu značajno smiriti i ublažiti menstrualne tegobe. Rekreacija pojačava cirkulaciju, ali i pomaže da se oslobodi endrofin, hormon sreće, koji podiže granicu izdržljivosti na bol.

Ukoliko trenirate jogu, onda znajte da položaj luka pomaže kod opuštanja tela, menstrualnih bolova i stresa.

Unosite dovoljno vitamina

Vitamin D i kalcijum pomažu kod opuštanja mišića, tako da su delotvorni i kod menstrualnih grčeva. Poslednje dve sedmice menstrualnog ciklusa u telu žene naglo opada količina magnezija što može uzrokovati nakupljanje vode u telu, grečeve, glavobolju i nizak prag bola. Zato, povećajte unos hrane bogate ovim mineralima i vitaminima.

Zagrejte stomak

Kada osetite da počinju grčevi lezite na leđa i zagrejte stomak tako što ćete na njega prisloniti termofor ili flašu punu tople vode. Ovo će vam pomoći da opustite mišiće. Ipak, nemojte preterivati da ne biste previše proširili krvne sudove.

Duže spavajte

Prvih dana menstruacije žene se uvek osećaju umorno. Ukoliko još imaju i bolove, može se reći da se osećaju kao “pregažene” i da im se spava. Poslušajte svoje telo i odmorite.

Ne pogoršavajte stanje ishranom

Tokom “onih dana” izbegavajte masnu i prženu hranu. Ona dugo ostaje u crevima i može izazvati pojačane bolove. Isto tako, slana hrana zadržava vodu u telu i nadutost koja će pojačati bolove u trbuhu. Izbegavajte i kofein i alkohol.

Čaj od đumbira

Đumbir je odličan za obnovu sluznice, ali i kod grčeva. Iseckajte svež đumbir na komadiće i prelijte ga vrelom vodom. U čaj možete po želji dodati i limun i med.

 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka