Kako pretvoriti hobi u online biznis

1. Mar. 2015.   //   Autor:   //   Posao   //   No Comment

Devojke sve ranije stupaju u prodaju unikatnog nakita – tako je naš poznati satirični portal opisao jednu masovnu pojavu kod nas. Ko god ume nešto sam da napravi, otvarao je profil za prodaju na fejsbuku. Međutim, u nekim slučajevima to zaista jeste bio ozbiljan biznis. Kao i na bilo kom drugom mestu, na internetu kvalitetne stvari nalaze kupca. Čak i kad povremeno zaradimo po nešto, to još uvek ne možemo nazvati biznisom. I sam fejsbuk je odnedavno promenio pravila igre i nastoji da što je više moguće smanji „prođu“ statusa u kojima se nešto nudi i prodaje. Društvena mreža brani svoj interes pod izgovorom da štiti korisnike od agresivnih oglašivača.

unique-handcrafted-jewelry-created-precious-and-semi-85767-1024x768

 

Unikatan nakit ili unikatne torbe uvek su popularni, a internet je mesto gde se umeće može naplatiti. Sledeći korak u odnosu na prodaju preko fejsbuka je izrada veb sajta, a po mogućstvu internet prodavnice. Naravno da je ovo dosta skup poduhvat, pa se za njega treba odlučiti tek onda kada ste sigurni da znate šta radite. Ukoliko ste sigurni u svoju kreativnost i poslovne sposobnosti, izrada internet prodavnice, pa zatim i optimizacija sajta, otvoriće vam sasvim nove mogućnosti i vaš hobi tada prelazi u ozbiljan privatni online biznis.

U biznis sa rukotvorinama samo ako su posebne

Za takav poduhvat su bitne dve stvari: imati dobar proizvod i dobro ga predstaviti. Kada se to upakuje u jednu ozbiljnu intrnet prodavnicu, i potencijalnim kupcima ćete uliti mnogo više poverenja. Neko ko je uložio u izradu online prodavnice sigurno nije neozbiljan.

S druge strane, ako želite da sa povremene prodaje nakita, odeće ili aksesoara koje pravite pređete na nešto ozbiljno, to jest da se time bavite, onda je internet mesto gde najbrže možete da se probijete, ali i da prođete jeftinije nego ako otvorite klasičnu prodavnicu.

Izrada internet prodavnice vam nudi da se pojavite na velikom tržištu, da vas vide bilo ko, bilo kad, da ne plaćate zakup lokala, da vam radnja bude otvorena non-stop. S druge strane, ovakav biznis zahteva i dosta rada na promociji sajta, na komuniciranju sa klijentima i dosta rada na stalnom usavršavanju u onlajn marketingu. Svakako je potrebno uložiti nešto i u promociju, a internet je opet najjeftinije rešenje za to.

NBG Commerce

O autoru :