Kako da bolest proširenih vena ne napreduje

4. Apr. 2014.   //   Autor:   //   Zdravlje   //   No Comment

Proširene vene se javljaju malo zbog naslednog faktora, a malo zbog načina života. Velika je verovatnoća da ćete ovaj problem naslediti od svojih roditelja, ukoliko su ga i oni imali. Znatno se češće pojavljuje kod žena, nego kod muškaraca. U ovom ili onom obliku, venska oboljenja su prisutna kod oko polovine ljudi, a svaka deseta osoba na našoj planeti ima hronične probleme sa venama.

noge

Kako nastaju proširene vene

Na unutrašnjoj strani venskih zidova postoje zalisci, koji sprečavaju vraćanje krvi, odnosno omogućavaju da se krv kreće samo u jednom pravcu i da pravilno cirkuliše kroz telo. Ti zalisci mogu da oslabe i tada krv počinje da se zadržava, vučena silom zemljine teže. E, sad, zalisci mogu da oslabe zbog više razloga. Bilo kako bilo, krv se vraća nazad i povećava pritisak na vene, koje se, naravno, pod pritiskom šire. Proširenje vena (varikoziet) može da bude uzrokovano naslednim faktorom, trudnoćom, načinom života,  životnom dobom, gojznošću i tako dalje.

Činjenica da se žene mnogo češće suočavaju sa ovom bolešću objašnjava se uticajem hormona, bilo da je reč o promeni usled trudnoće ili zbog korišćenja kontraceptivnih pilula.

Poslovi koji zahtevaju preterano dugo sedenje, ili pak preterrano dugo stajanje u mestu, takođe mogu biti jedan od uzročnika z pojavu proširenih vena.

Simptomi za proširene vene

Kao što većina vas sigurno zna, proširene vene se lako učljive na površini kože. Postoje i neki simptomi koji mogu da ukazuju na ovu bolest, ali nije nužno da se u svakom pojedinačnom slučaju jave ti simptomi. Osećaj napetosti u nogama ili „težine“, naročito pred kraj dana ili posle dužeg stajanja, može da bude jedan od simptoma proširenih vena. Još neki mogući simptomi su otečenost u predelu skočnog zgloba, grčevi (obično tokom noći), tup bol, suva koža i svrab.

U početku proširene vene ne izazivaju nikakve probleme, ali se vremenom obično pojavljuju pomenuti simptomi. Kod takozvanih „proširenih vena sa komplikacijama“ počinje da se javlja otok oko skočnog zgloba.

Kako olakšati sebi

Jasno je da ne možemo birati osobine koje ćemo naslediti od svojih roditelja, pa u skladu sa tim bolest proširenih vena nekada ne može da se izbegne, bez obzira na način života i na vođenje računa o svemu. Ali, naravno, moguće je u velikoj meri smanjiti tegobe i olakšati sebi.

Nije preporučljivo bilo sedenje bilo stajanje u potpuno istom položaju duže od pola sata. Kad smo kod sedenja, nemojte sedeti prekrštenih nogu. Ravna obuća je mnogo pogodnija nego obuća sa viskoim potpeticama zbog toga što se, kada nosimo ravnu obuću, bolje aktiviraju mišići potkolenice. Rekreacija je više nego preporučljiva, bez obzira na to da li ćete trčkarati, šetati ili plivati.  Fizička aktivnost će vam, istovremeno, pomoći da regulištet svoju telesnu težinu. Ovo je bitno jer sa viškom kilograma raste i pritisak na krvne sudove. Krvi sudovi se na toploti šire, zato izbegavajte preterano tople prostorije, saune i vrele kupke. Naravno, niintenzivno sunčanje vam neće pomoći u prevazilaženju problema.

Kad ležite i odmarate se, stavite noge na nešto što će ih držati blago podignutim.

O autoru :