Poslovni bonton: Šta treba da znate o ponašanju na radnom mestu

2. Oct. 2014.   //   Autor:   //   Posao   //   No Comment

Da li ste upoznati sa pravilima poslovnog bontona? Mnogi će odgovoriti da, ali zapravo brojna istraživanja pokazuju da veliki broj ljudi ne zna prikladno da se ponaša na svom radnom mestu. Ogovaraju, neljubazni su, otkrivaju previše svoju privatnost… Sve su to ponašanja za koja biste mogli da platite skupu cenu.

bonton-490x326

Tiho o unapređenju

Ako vam šef ponudi unapređenje ili povišicu, slavite! Srećnu vest podelite sa svojim najbližima, ali ne i sa kolegama s posla. Njima možete da kažete samo i isključivo ako vas budu pitali. Sačekajte da vest bude zvanična i do tada nemojte ništa govoriti na poslu. Ako vam to kolege kasnije zamere, to je već njihov problem.

Manje ogovaranja, više posla
Tračevi su sastavni deo svakog radnog okruženja, ali to ne znači da i vi morate da učestvujete u njima. Nemojte sebi dopustiti da budete doživljavani kao nekoga ko više voli da tračari nego da radi. Čak i kada je na dnevnom redu ogovaranje kolege kojeg stvarno ne volite, zadržite dostojanstvo, ali i jezik za zubima. Tračarenje nikada ne donosi ništa dobro.

Privatno neka ostane privatno
Naravno da će najbliže kolege donekle znati šta se događa u vašem privatnom životu, ali postavite sami sebi granice u pogledu onoga što ćete otkrivati. Dopušteno je reći da imate dečka i da ste srećni, ali nije dopušteno prepričavati detalje iz vašeg kreveta ili svađe do najmanje sitnice. Neka vaša intimnost upravo to i ostane – intimnost.

O novcu se jednostavno ne priča
U mnogim kompanijama ugovori brane razgovore o platama, ali nisu samo plate zabranjena tema. Ne bi trebalo da govorite ni o svojim dugovima, kreditima i sličnim novčanim poteškoćama. To su vaši lični problemi pa ih zadržite za sebe, čak i kad drugi o njima govore.

Budite pristojni
Nezavisno od toga sviđaju li vam se kolege i nadređeni ili ne, pristojni morate biti. Pozdravite, zahvalite se kada je to potrebno, nasmešite se, budite profesionalni. Vaše kolege s posla ne moraju da znaju imate li vi dobar ili loš dan. Na poslu nema mesta za vašu privatnu ljutnju ili druge probleme.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka

Srodni tekstovi