Restorani u Beogradu – od kraja do kraja grada

6. Mar. 2015.   //   Autor:   //   Zanimljivosti   //   No Comment

Najlepši krajevi Beograda oni su koji se ponose i najboljim restoranima u svom komšiluku. Zaista savršen dan u gradu nikako ne može proći, a da se u bar jedan od njih ne svrati, koje god godišnje doba da je u pitanju. Leti je, svakako, najbolje uživati napolju, u nekoj od prelepih bašti, dok je zima rezervisana za one sa odličnim pogledom ili sjajnom atmosferom. Mali, veliki, poput kafane, sa internacionalnom ili domaćom kuhinjom, elegatnog ili opuštenije uređenog enterijera – restorani u Beogradu su ono bez čega se nikako ne može zamisliti život u ovom gradu.

restorani beograd

Restorani na reci

Bilo da je u pitanju Zemunski ili Beogradski kej ili šetalište pored Beton – hale, restorani u ovim gradskim krajevima neizostavno oduzimaju dah. Beograd je poznat kao grad na dve reke, i taj potencijal su ugostitelji itekako znali da iskoriste. Bez obzira na to da li ste rešili da uživate u odličnoj hrani i pogledu na vodu u nekoj od letnjih bašti ili na splavovima, to sobom neminovno nosi i dašak romantike i opuštanja. Sve njihove prednosti nisu zanemarljive ni u hladnijem periodu, jer se tada vidik potpuno menja, a kuvano vino je uvek tu da nas zagreje.

Restorani u centru

Restorani u širem centru grada, od Slavije i Savamale do Knez Mihailove, zaista poseduju urbanu atmosferu gradskog jezgra. Tu su uglavnom zastupljene i različite nacionalne kuhinje, te možete sebi priuštiti isprobavanje novih ukusa i upoznavanje drugih kultura. Restorani u gradskom centru rezervisani su za one koji se ne libe da probaju nešto novo i drugačije, dok pritom uživaju u eleganciji i luksuzu. Bilo da namerevate da se počastite kineskim, italijanskim ili indijskim jelima, ovaj kraj grada je pravi izbor za Vas. Za one malo vernije domaćoj hrani, preporučujemo i nešto novo, a opet blisko – šroku ponudu bifteka i ramsteka.

Restorani na Dorćolu

Dorćol je kraj Beograda veoma blizu centru, a opet nekako četvrt izdvojena za sebe, četvrt starog grada, koji još uvek čuva autentični izgled mnogih građevina. Restorani u ovom komšiluku izdvajaju se, prvenstveno, po svojim originalnim enterijerima, jer je gotovo svaki od njih priča za sebe. Ovde su, takođe, u većoj meri zastupljeni restorani – barovi, koje je najbolje posećivati radi branča i popodnevne (ili večernje) čašice razgovora sa prijateljima.

Restorani sa panoramskim pogledom

Beograd neretko nazivaju mini – verzijom Njujorka, što se naročito pokazuje istinitim kada su restorani u pitanju. Tako su, u poslednjih nekoliko godina, vlasnici počeli obraćati više pažnje kako na enterijer, tako i na eksterijer, pa se sve češće može naići na restorane sa zaista prelepim panoramskim pogledom na grad, bez obzira da li se oni nalaze na Novom Beogradu ili pak u samom centru.

Restorani – kafane

Boemska četvrt Skadarlija svakako je najpoznatija po ovakvoj vrsti restorana, jer ne samo što je sačuvala stari izgled ulica, već je i u njoj živa i nekadašnja atmosfera i duh pređašnjih vremena. Nije slučajno što se strani turisti najviše oduševljavaju upravo ovim delom grada, jer tu pronalaze istinske karakteristike našeg naroda: domaću kuhinju, popularni roštilj (naročito ćevape), rakiju, kafu i ostala nacionalna pića, kao i slatke poslastice, a možda prvenstveno – živu muziku i veselje. Ipak, po kafanama nije poznata samo Skadarlija, već se njima mogu podičiti i mnoga druga naselja.

O autoru :