Jestivo zlato – luksuzni hit

13. Nov. 2016.   //   Autor:   //   Lifestyle, Zanimljivosti   //   No Comment

Šta sve neće izmisliti u svetu, i to postati hit, pitate se verovatno. Poslednjih godina veliku popularnost doživelo je ni manje ni više – jestivo zlato.

Undated Osprey Communications handout photo of the world's most expensive dessert, after a customer has dug deep to buy the £22,000 pudding. Styled like a Faberge Easter egg, the chocolate pudding is believed to have broken all previous records thanks to its pricey list of ingredients which includes gold, champagne caviar and a two-carat diamond. PRESS ASSOCIATION Photo. Issue date: Friday December 2, 2011. Carl Weininger from Rugby, Warwickshire, splashed out on the wildly extravagant chocolate pudding as a treat for his 60th birthday and the hotel's culinary team is now waiting for confirmation that the dessert will take its place in the Guinness Book of World Records. See PA story CONSUMER Dessert. Photo credit should read: Alistair Ferrier/PA Wire NOTE TO EDITORS: This handout photo may only be used for editorial reporting purposes for the contemporaneous illustration of events, things or the people in the image or facts mentioned in the caption. Reuse of the picture may require further permission from the copyright holder.

U Dubaiju je najpravljen jedan od najskupljih kolača na svetu, čuveni Zlatni feniks čija je cena dostizala i preko 1.000 dolara. Ovaj kolač se pravi čak 2 dana i ono što je vrlo zanimljivo kod njega je to što je u celosti jestiv, nema delova koji nisu za jelo.

Jestivo zlato, iako je veću popularnost doživelo tek poslednjih godina, ono postoji velikovima, bukvalno je počelo da se koristi kada i razni zlatni dukati i zlatnici.

U današnje vreme se i mnoga druga luksuzna jela znaju posuti listićima zlata pa dobiju još dosta na svojoj vrednosti. Zlato kao dodatak ishrani je regularno zavedeno, i to pod šifrom E175. Uglavnom se za ove svrhe koristi 23-karatno i 24-karatno zlato, odnosno ono najčistije, sa što manje primesa.

S obzirom da je cena zlata kroz istoriju, na duži vremenski period konstantno rasla, otuda ne čudi zašto je jestivo zlato iz godine u godinu sve popularnije. Trenutno jedan gram zlata na berzi košta oko 40 dolara.

Danas se u mnogim prestižnim lokalima širom sveta, listići zlata dodaju u razna jela, napitke i ostale specijalitete. Pravi je hit i vrlo je traženo medju bogatim ljudima i poznatim ličnostima željnim prestiža i luksuza.

Ono što je posebno zanimljivo, da su čuveni alhemičari i hermetisti oduvek verovali u lekovitu moć zlata, pa su neki od njih koristili zlato i u te svrhe odnosno pored prestiža i luksuza, i zbog njegovih lekovitih svojstava koje može imati na čovekov organizam.

Najveće prednosti zlata su uglavnom za zglobove i bolesti reume, kao za cirkulaciju i jačanje vašeg imunog sistema. Smatra se da se zlato izbaci iz tela za oko 24 časa, a da dobrobiti ostaju dosta duže.

Ukoliko u nekom restoranu budete u prilici da isprobate jestivo zlato i imate dovoljno novca da to sebi priuštite, svakako razmislite o toj opciji. Prijatno!

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka