Beauty priručnik: Čemu služi prajmer i kako da ga pravilno koristite

27. May. 2015.   //   Autor:   //   Kozmetika, Make-up, Tutorijali   //   No Comment

Sigurno vam se nekad dogodilo da i nakon nanošenja najkvalitetnijeg pudera na lice, na koži ipak primetite tragove i dalje vidljivih nepravilnosti, zato je vreme  da u svoj neseser što pre dodate prajmer ili bazu za šminkanje.

Šta je prajmer?

Prajmer ili baza za šminkanje, predstavlja proizvod čiji je osnovni cilj, upravo prikrivanje vidljivih nedostataka i mana vaše kože. Prajmeri funkcionišu prilično2015-03-trikovi_za_blistav_izgled_sta_je_to_prajmer_i_cemu_sluzi_729323981 kao kreme ispod tečnog pudera: olakšavaju nanošenje tečnog pudera i prave barijeru između pudera i kože. Prajmer može prikriti proširene pore, sitne bore, ispucale kapilare, crvenilo i druge tome slične oblike nepravilnosti.

Takođe, ukoliko pre nanošenja pudera na lice, upotrebite prajmer, puder će znatno duže ostati postojan, daće mnogo efikasniji tonus vašem licu i koža neće biti sklona sijanju, što je čest slučaj bez upotrebe prajmera.

Prajmer vam takođe obezbeđuje da vaša šminka traje duže. Posteje i prajmeri koji se nanose na površinu celog lica, ali i prajmeri koji se upotrebljavaju i koriste isključivo na pojedinim regijama, tj, na mestima gde su najviše izražene nepravilnosti na koži. Možete ga koristiti i u predelu vrata ili područiju dekoltea.

Funkcija prajmera

Ova baza za šminku će učiniti da šminka izgleda lepše jer smanjuje vidljivost pora i manjih bora. Takođe, šminka će trajati duže jer prajmer štiti šminku od masnoće sa lica, i omogućava da vam karmin i senka traje ceo dan.

Suzbija „prosijavanje“: Najlakši i najbrži način da se rešite neželjenog sjaja je da utapkate malo prajmera na problematične regije ( T zona) kako biste odstranili višak sebuma. Prajmer možete koristiti i ispod hajlajtera, kao i za telo, odlično prikriva modrice.

Kako koristiti prajmer ili bazu za make-up?

Najpe svakako nanesite hidratantnu kremu koju inače koristite. Odaberite laganu hidratantnu kremu jer teške kreme imaju tendenciju da prajmer „sklizne“ s vaše kože.

Kod nanošenja prajmera važi pravilo manje je više. Naime, za celo lice je obično dovoljan jedan stisak pumpice ili ako je prajmer u tubici, istisnite vrlo malo na prste, te lagano i ravnomerno nanesite na celo lice.

Pričekajte 30-ak sekundi da se prosuši pre nego što nanesete svoj tečni puder i korektor.

Bazu za make-up, naravno, ne morate koristiti svakodnevno, koristite je kada želite da izgledate savršeno. Svakodnevno je koristite ako imate izražena područja neravne teksture na licu. Bilo da se nanosi na celo lice, pojedina područja ili na regije vrata i dekoltea, važno je prajmer dobro utrljati i u ravnomernom sloju.

Ko ne treba da koristi prajmer

Najpre znajte da ne morate koristiti prajamer ako imate suvu kožu lica jer će na suvoj koži šminkasvakako dugo stajati. Ova koža takodje ima I manje vidljive pore. Takođe, prajmer vam ne treba i ako imate manje od 25 godina jer je mlada  koža je glatka i fina a pore još nisu toliko izražene.

izvor: cosmopolitan.rs 

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka