Modne činjenice koje šokiraju!

25. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Moda, Zanimljivosti   //   No Comment

Odevanje i moda su uvek zabavljali ljude, a naročito ženski pol. Ono što nama danas predstavlja modu i nešto sasvim prirodno nekada je znalo dovesti žene do telesnog bola.

 

Jeste li znali…

 

pete– … da su u srednjem veku postojali zakoni koji su određivali šta sme nositi određeni stalež, deca, žene i muškarci, a kazne za njihovo nepridržavanje su nekada znale biti i smrt? (A nama danas pravilnik o pristojnom odevanju u javnim prostorima deluje prestrogo?!)

 

– … da su devojčicama u Kini početkom veka stopala vezivana u posebne drvene cipelice koje nisu smele biti veće od broja 36, jer kineske muškarce privlače mala ženska stopala? (Ne moram ni spominjatii kolike su bile deformacije kostiju, a o nesnosnoj boli da i ne govorim.)

 

– … da su u 14. veku bile popularne cipele sa visokim petama (i pri tom ne mislimo na današnje popularne platforme) koje su dosezale visinu jednaku dužini potkolenice? Pitate se kako su dame hodale u takvoj obući? Imale su po dve sluškinje koje su ih pridržavale sa obe strane i omogućavale hod!!!

 

Korset_black_170x210– … da su korseti krajem 19. veka dosegli najveći stepen bola po telo žene, pravljeni su čak od čelika i riblje kosti, a žene su ih znale nositi i noću (sve zbog tankog, elegantnog struka)? Neretko se znalo dogoditi da žena zbog  neizlečivih deformacija unutrašnjih organa i njihovog pomeranja umre vrlo mlada (korsete su počinjali vezivati devojčicama pre puberteta!). Naime, imale su probleme sa disanjem, nisu mogle dojiti, ometena im je cirkulacija, a ni spontani pobačaji nisu bili retkost. Tanji struk je značio veći socijalni status, a znali su ih nositi i muškarci!

 

– … da je u baroku ideal bio izdužena figura pa su njihove perike bile glavni element odevne kombinacije? Dosezale su do ogromnih razmera, nisu se skidale danima, pa čak i nedeljama sa glave, zbog njihove složenosti, dame su nosile poseban štap kojim su pridržavale svoje teške frizure. Tadašnji frizer je bio najbolje plaćen u dvoru i imao je počasno mesto odmah iza kralja i kraljice.

 

– … da su u Egiptu žene i muškarci brijali celo telo? Ideal je bila glatka, mekana koža, a dlačice samim tim nedopustive. Depilacija se nije razlikovala mnogo od današnje, neželjene dlake su odstranjivali voskom. I muškarci i žene su bili ćelavi, ali su žene nosile perike.

 

– … da su u sredjem veku žene brijale čelo jer je ideal lepote to nametao? Osim toga, morale su imati bledu put (idealno bi bilo kada bi se videle plave žile na licu) pa su uvek sa sobom nosile suncobran, a na lice su stavljale i smesu belog OLOVA  (to je završavalo truljenjem zuba, gubitkom kose, kožnim oštećenjima pa čak i smrću). Na lice su stavljali svakakve preparate i nisu marile za njihove sastojke (uglavnom magareći izmet ili ljudski urin…).

 

– … da je higijena u srednjem veku bila zanemarena zbog kompleksnosti odeće? Naime, proces odevanja viših staleža je trajao najmanje tri sata i činio je poseban deo dana sa mnogobrojnom poslugom. Zbog te složenosti žene su znale zanemarivati ličnu higijenu i prespavati nedelju dana ne tuširajući se i ne skidajući perike sa glave, a svaki dan nanoseći novi sloj šminke na već postojeći. Što je najbizarnije od svega, muškarcima se to sviđalo (zbog toga je verovatno taj vek toliko prožet raznim bolestima, između ostalih kugom). Legenda kaže da je Napoleon od svojih supruga zahtevao da se ne tuširaju dok se on ne vrati iz bojnog pohoda jer je voleo prirodan miris žene.

 

Ako se i dalje žalite da ste zakinute što ste rođene u ovom dobu gde imate, ako ništa drugo, slobodu odevanja… onda ponovo pročitajte ovaj tekst.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka