Dijete koje štete organizmu

25. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Lepota & Nega, Lifestyle, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

dietStalna borba sa kilogramima zna biti mnogo iscrpljujuća. Držite dijete pred odmor, neke bitne dogadaje kad želite da blistate, a pun vam je orman odece različite veličine. Evo nekoliko dijeta koje su vrlo nezdrave, a pridržava  ih se mnogo ljudi.

 

Saznajte koje posledice po zdravlje one mogu da imaju:

 

Verovatno ste isprobali različite dijete, preparate, i rezultat je uvek kratkotrajan, a posle toga se brzo vraćate na isto ili dobijete još koji kilogram. Već ste konstatovali da je vaš slucaj nerešiv. Čak ste iskusili da je dijeta čiji su rezultati pre nekoliko godina bili fantastični, sada potpuni promašaj, iako se svega dosledno pridržavate. Čim prestanete sa dijetom, kilogrami se vraćaju brže ili sporije, ali se svakako vraćaju. Razlog je jednostavan: stare navike – stara kilaža. Ne možemo doživotno biti na dijeti, a ako smo u tome fanatični, možemo postati anoreksični.

 

Špageti-dijete

 

Veliki unos proizvoda od žitarica sa malo povrća i voća. Korisnici ovih dijeta osećaju sitost. Pošto se ograničava apsorbovanje masnoća, osećamo lakoću u stomaku. Ovaj način ishrane nosi sa sobom i rizike, jer ne unosimo gradivne materije u organizam, a to su proteini. Dugotrajno pridržavanje ovakvog načina ishrane dovodi do gubitka mišicne mase, usporenosti i gubitka osnovne životne agresivnosti.

 

Mesna dijeta

 

atkins-meat-dietDijete za mršavljenje, pretežno na bazi mesa, daju brze rezultate, ali dovode u opasnost organizam, jer unosimo previše proteina i masnoća. Sigurno je da na taj način nećete trajno smršati. Organizam zatrpavamo  preteranom količinom proteina iz mesa, pa ih on taloži u vidu masnoća. U početku gubimo težinu zbog velike eliminacije vode. Bubrezi su u ovoj dijeti najugroženiji, opterećeni visokim nivoom proteina i eliminacijom vode. Hrana bogata proteinima iz mesa, jaja, mlečnih proizvoda, dodatno opterećena masnoćama, opterećenje je za organizam. U ovakvim dijetama preporučuje se malo ili nikakvo unošenje ugljenih hidrata, voća i povrća, što dodatno opterećuje naš organizam, jer se metabolizam zamara da bi stvorio energiju iz energetski neadekvatnog goriva i tako stvara više otpadaka koji nas truju.

 

Dijete bez mleka

 

Danas se propagira izbacivanje mlečnih proizvoda i popularišu surogati: umesto mleka sojino mleko, umesto pravog sira biljni sir, umesto putera margarin. Surogat je uvek surogat (zamena) koji oblikom i bojom imitira namirnicu. Da li to želite da jedete? Treba znati da nas ne goji namirnica, nego količina. Svakako, isključivanjem jogurta i sireva iz ishrane dovodite u opasnost organizam, jer mu isključujete prirodan izvor namirnica.

 

Jedan obrok dnevno

 

Poklonici ove dijete jedu samo jedan obrok, i to obicno uveče. Tada jedu sve što vole, ali vode računa o kalorijama. Da se ne bi ugojili, obično biraju nešto što posebno vole, kao nagradu za celodnevno mučenje. Biraju neki mastan obrok, fast ili džank fud, kolač, čokoladu, ili veliku kesicu čipsa. Ovo je danas najrasprostranjeniji oblik održavanja kilaže kod mladih. To su one vitke devojke kojima svi zavide što navodno jedu sve i ne goje se. One jesu vitke, ali pune su celulita, stalno su umorne, anemične i ugroženog imuno sistema, što se manifestuje stalnim prehladama, lošom kožom, promenom raspoloženja, naglim gubitkom i skokom energije. Ovakav način ishrane, ako je dugotrajan, ostavlja trajno loše posledice na zdravlje.

 

UN dijeta

 

eab605a0cf75c907f82ef7a71042116c_largePoznata dijeta četiri dana
Svakog dana se jede samo jedna grupa namirnica. Jedan dan je proteinski, drugi ugljenohidratni, treći  za voće… Svakako vam je jasno da je ovo način da organizam dovedemo u haos. Svakodnevno menjamo gorivo za naš metabolizam. Tako zamaramo organizam, koji od iscrpljivanja slabi, ali ne samo fizički nego i zdravstveno. Poklonici ove dijete govore o dobrim rezultatima u početku, koji kasnije nisu bili ni približni ili su sasvim izostali. To govori o sposobnosti našeg organizma da se prilagodi i zaštiti od naših pogrešnih izbora. 

 

Dijete sa čajevima

 

Donedavno su to bile hit dijete kod nas. Međutim, biti dugotrajno na ovakvom režimu ishrane veoma je rizično za organizam. Telo je prinuđeno da koristi sopstvene rezerve da bi moglo da funkcioniše, i to ne samo masnoće, već sve što mu nedostaje. Ovakva vrsta izgladnjivanja je samo malo drugačija od pravog gladovanja koje podrazumeva samo unos vode. I sami znate da ćete, ako ste samo na vodi, posle desetak dana sigurno završiti na infuziji.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka