Muški i ženski mozak potpuno različito funkcionišu

16. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, O muškarcima   //   No Comment
Istina o ljudskom mozgu je još uvek u velikoj meri zagonetna. U prošlom veku je otkriveno da je ženski mozak oko 10 posto manji od muškog, pa su neki čak zaključili da su žene zato manje inteligentne. To, naravno, nije istina, jer veličina mozga nema veze s inteligencijom. Muškarci i žene imaju podjednak koeficijent inteligencije, a najviši ikad zabeležen IQ pripada jednoj ženi.

Činjenicu da se žene i muškarci razlikuju po sposobnostima je u tome što se muški i ženski mozak razlikuju na više načina. U muškom se mozgu informacije brže kreću unutar svake strane mozga, što im daje bolju prostornu orijentaciju. Oni se bolje snalaze u prostoru i brže reaguju na objekte i okolinu oko sebe. U ženskom mozgu područje moždane kore, tj. centra za govor, prosuđivanje i memoriju ima više nervnih ćelija nego kod muškog mozga.Zato one mogu bolje upijati informacije i biti skoncentrisane na više stvari odjednom, dok je muškarcima to problematično.

U jednom istraživanju naučnici su proučavali merenjem protoka krvi i električnih impulsa u mozgu kako muški i ženski mozak reaguje na različite verbalne i prostorne zadatke. U svim se slučajevima muški mozak aktivirao na nekoliko određenih područja, dok je ženski mozak pokazivao aktivnost na mnogim područjima, kako za verbalne, tako i za prostorne zadatke.

Muški se mozak potpuno fokusirao, dok se aktivnost ženskog mozga raspršila po raznim delovima mozga. Isto tako, muškarci koriste samo jednu (levu) polovinu mozga za verbalne aktivnosti, dok žene za to uglavnom koriste obe strane mozga i brže razmenjuju informacije između leve i desne polutke. Zato su žene obično veštije u govoru i lakše se izražavaju. To je i razlog zašto muškarci nakon moždanog udara često ostaju nemi, dok se žene nakon takvih zdravstvenih tegoba ipak mogu oporaviti i govoriti.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka