Pažljivo sa japankama

17. May. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Moda, Obuća, Zdravlje   //   No Comment

Japanke su postale glavni vesnik leta, ali i kultni modni detalj na gradskim ulicama. Međutim, ova planetarno popularna obuća u kojoj mnogi provedu celo leto mogla bi biti opasna za zdravlje, tvrde američki lekari.

Japanke su uzrokovale više problema sa stopalima u posljednjih nekoliko godina nego bilo koja druga vrsta obuće, rekao je doktor Rok Positijano, koji radi u njujorškoj Bolnici za specijalnu hirurgiju.

Problem je u tome što japanke uopšte ne drže nogu, pa stopalo “šeta”. Lekari upozoravaju da japanke izazivaju i dugoročne zdravstvene probleme: ljudi koji imaju ravna stopala ili visok ris takođe mogu da nanesu trajniju štetu ako nose japanke.
Dugo nošenje japanki može da izazove hroničnu upalu tetiva, i to ne samo na članku nego i u kolenu, kuku i u leđima, tvrdi doktor Positijano. Takođe, nošenje japanki značajno smanjuje dužinu koraka, a peta dodiruje tlo sa manje vertikalnog pritiska. Svim zaljubljenicima u popularnu obuću Positijano je na kraju preporučio da japanke nisu ništa bolje nego hodanje po komadu gume.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka