Najčešće promene u grudima

13. May. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Zdravlje   //   No Comment

grudi3_pJedan od najstrašnijih trenutaka u životu žene je kada otkrije da ima čvorić u grudima. Ne treba odmah paničiti, jer promena koju ste uočili ne mora odmah da ukazuje na kancer. Postoje i druge promene koje nemaju veze sa kancerom.

Jedna od najčešćih promena na grudima su fibrocistične grudi. To je grozdasta formacija malih cisti koja se obrazuje u mlečnim kanalima kada imate menstruaciju. Pojavljuje se kod 90 % žena. Simptomi kojih ih prate su otečene grudi u PMS –u, koje nestaju kada dobijete menstruaciju. Stručnjaci smatraju da se simptomi mogu ublažiti uzimanjem 2 puta dnevno 100 IJ vitamina E, uzimanjem kontraceptivnih pilula ili hladnim oblogama.

Sledeća promena na grudima je cista. To je tečnošću ispunjena vrećica koja može da se pomera i boli kada pritisnete. Skoro svaka žena ih ima u nekom periodu svog života. Obično same nestaju. Ako se to ne desi može se uraditi punkcija tankom iglom i tečnost izvući ili otklanjanje hirurškim putem.

Većina žena može imati otečene limfne žlezde, one se nalaze ispod pazuha i vrše funkciju filtracije bakterija. Ako imaju previše posla može doći do njihove upale i otečenosti, pa doktor ispiše antibiotsku terapiju.

Još jedna promena na grudima je fibroadenom. To je benigna, tumorska masa. Na dodir je gumenast i tvrd, pomera se i ne boli. 10% žena ga ima u 20-tim godinama. Dobro ga je pratiti na 6 meseci. Ako pređe veličinu od 2 cm treba razmišljati o njegovom uklanjanju.

Najopasnija promena na grudima je svakako maligni tumor. To je kancerogeni čvorić, tvrd kao kamen. Obično ne boli na dodir. Može biti veličine od pola zrna pirinča do veličine smokve. Iako su u 20-tim godinama šanse da dobiješ rak dojke 1:2500, a u 30-tim 1:257.

Zavisno od veličine doktor će preporučiti hirurški zahvat ili terapiju zračenjem ili parcijalni ili totalnu mastektomiju, što znači delimično ili potpuno uklanjanje dojke, kao i okolnih limfnih žlezda.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka