Sve što treba da znate o trepavicama

5. Jun. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Make-up   //   No Comment

Vekovna opčinjenost žena dugim, gustim i tamnim trepavicama lako je razumljiva. Kada su trepavice obojene i uvijene, oči reflektuju više svetlosti, deluju krupnije i privlače pažnju. Sada, gotovo čitav vek po kreiranju  maskare, postoje brojni načini za ostvarivanje večite ženske želje – od neverovatno efikasnih maskara do implantata trepavica. Vi treba samo zavodljivo da trepćete!

Pogrešne predstave o maskarama

hfghfhPogrešno: Najbolje je da koristite višenamensku maskaru koja definiše, produžava i čini trepavice punijim.

Tačno: Mnogo je bolje da kupite maskaru za jednu – specifičnu namenu. Sastav maskare obično je takav da se mora žrtvovati jedan kvalitet na račun drugog i zato vizažisti često nanose nekoliko slojeva različitih maskara da bi postigli željeni rezultat: i dužinu i gustinu i uvijenost.

Pogrešno: Plavuše treba da koriste smeđu maskaru.

Tačno: Sve žene treba da koriste crnu maskaru, pogotovo plavuše! Svrha maskare jeste isticanja oblika očiju i definisanje trepavica. Dakle, njeni efekti moraju da budu uočljivi!

Pogrešno: Pre upotrebe maskare nekoliko puta morate da izvučete i uvučete četkicu u tubu, kako biste “uhvatili” potrebnu količinu proizvoda.

Tačno: Ukoliko to činite, na četkici će se nagomilati previše maskare koja će se brže sušiti. Osim toga, na trepavicama će se stvoriti grudvice.

Pogrešno: Povlačenjem četkice o ivicu tube uklonićete višak maskare sa vrha.

Tačno: Maskara koja ostane na ivici tube ponovo će završiti na četkici, zbog čega će se na trepavicama stvoriti grudvice. Mnogo je bolje da višak maskare uklonite pritiskajući četkicu između dva sloja papirne maramice.

Pogrešno: Jedino pomoću maskare za produžavanje trepavice postaju duže.

maskara-vTačno: Istina je da sitna vlakna u sastavu ovog tipa maskara neznatno produžavaju trepavice. Međutim, osim odgovarajuće maskare, podjednako je važan i tip četkice. One koje liče na češalj najefikasnije produžavaju. Ali, trepavice se potamnjivanjam već vizuelno izdužuju. Ukoliko želite da izgledaju primetno duže, dovoljno je da namažete samo vrhove.

Pogrešno: Maskara nikada ne treba da se nanosi na donje trepavice.

Tačno: Obavezno stavljajte maskaru na donje trepavice, naročito kada želite da kreirate “smoky eye” izgled. Ipak, pripazite da se trepavice ne slepe.

Pogrešno: Nanošenje maskare završni je čin šminkanja.

Tačno: Vizažisti savetuju nanošenje jednog sloja maskare pre senke i korektora, a zatim još jedno po završetku šminkanja. Prvi sloj omogućava definisanje trepavica, dok se nanošenjem drugog sloja naglašava boja.

Pogrešno: Upotreba uvijača može da ošteti trepavice.

Tačno: Ukoliko pravilno koristite uvijač, nećete oštetiti trepavice. Razumljivo, ova spravica se koristi pre nanošenja maskare jer će se, u suprotnom, zalepiti za trepavice i izvući će ih iz korena.

Ekstremne mere

Da bi pomogli osobama koje su zadobile opekotine, pacijentima obolelim od kancera i alopecije (gubitka kose i telesnih malja), lekari već decenijama transplantiraju trepavice. Međutim, danas se sve više zdravih žena podvrgava ovom zahvatu. Postupak nije jednostavan: hirurg uzima malo kose sa potiljka i implantira od 20 do 50 vlasi duž ivice gornjeg kapka. Zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom i nosi brojne rizike: najveći su mogućnost pojave infekcije oka ili ožiljaka koji mogu da oštete folikul dlake i da spreče rast trepavica. Iako je rizik od odbacivanja implantata vrlo mali, oftalmolozi upozoravaju na to da transplantirane dlačice (kosa) redovno moraju da se šišaju i uvijaju. Osim toga, ne može se transplantirati svaki tip kose. trepavice-maskara

Test vodootpornosti

Istina je da se imidž sinhronih plivačica promenio od doba Ester Vilijams, ali većina nas smatra da su baš one idealne za testiranje vodootpornih maskara. Spremajući se za olimpijadu u Pekingu, plivačice iz američkog državnog  tima isprobale su nekoliko maskara i samo dve su “položile” test: XChanel Inimitable Multi-Dimensionnel Waterproof MascaraX koja sadrži karanauba i pirinčani vosak za produžavanje i zadebljavanje trepavica i XThe Body Shop Waterproof MascaraX sa regeneratorom za sprečavanje isušivanja (nažalost, nema je na našem tržištu).

Istorija trepavica

Biološka uloga trepavica – zaštita očiju od nečistoće – nije se promenila od nastanka ljudskog roda. Ali, njihova lepota jeste…

3100. godina pre naše ere Stari Egipćani često su na trepavice tankim štapićima nanosili mešavinu krokodilskog izmeta, zagrejane magareće džigerice i meda.

1890. U romanu “Homely Girls” Sara Džejn Pirs piše: “Bele trepavice i obrve toliko su neoprostivo uočljive da svako mora da razume želju njihovih vlasnika da ih prikriju…”. Sara je sugerisala upotrebu boje koja se dobijala u procesu pulverizacije ljuske oraha.

1913. Hemičar Tomas Vilijams pomešao je ugljenu prašinu sa vazelinom da bi pomogao svojoj sestri Mejbel da oboji trepavice. Uskoro počinje da prodaje ovu mešavinu pod nazivom “Maybelline” (Mabel + vaseline). To je bila prva komercijalna maskara.

1914. Maks Faktor, umetnik mejkapa, kreira voštani krejon koji se zagreva a potom nakapava na trepavice.

1931. Počinje prodaja boje za trepavice i obrve “Lash Lure”, koja sadrži sintetički anilin. U narednih nekoliko godina registrovano je čak 16 slučajeva potpunog gubitka vida, kao i jedan smrtni slučaj. Zato je američki Kongres 1938. godine doneo odredbu o strogim pravilima u oblasti kozmetike, a prodaja boje “Lash Lure” je zabranjena.

1932. Na američkom tržištu pojavljuje se prvi uvijač trepavica – “Kurlash”. Uvijanje trepavica trajalo je dvadeset minuta, a cena uvijača bila je pet dolara.

1938. Helen Virthaler Vinterstajn, austrijska glumica i plesačica, patentirala je nešto za šta je tvrdila da je prva vodootporna maskara. Budući da je u sastavu preparata bilo 50% terpentina, “maskara” je uzrokovala alergijske reakcije.

1940. Britanske vlasti upozorile su na to da temperatura, koja se razvija ispod gas-maski korišćenih tokom vazdušnih napada nemačke vojske, uzrokuje razmazivanje maskare, a posledično i suze, kao i grčeve u kapcima, što zahteva urgentno skidanje maske.

1957. Helena Rubinštajn kreira tečnu maskaru u tubi sa odgovarajućim metalnim aplikatorom.

1966. Engleske dnevne novine “The Daily Express” objavljuju fotografiju manekenke Tvigi sa šest pari veštačkih trepavica na gornjim kapcima, dok su donji bili iscrtani crnom olovkom. To je podstaklo mnoge žene da u specijalnim prilikama koriste veštačke trepavice.

1971. Na tržištu se pojavljuje “Great Lash” – maskara kompanije “Maybelline”. Do danas je to najprodavanija mascara na svetu.

1998. U američkoj državi Virdžinija kažnjena je žena koja je nanosila maskaru za volanom – u toku najveće saobraćajne gužve.

2006. Tokom intervjua za jedan časopis Britni Spirs su otpale veštačke trepavice.

2006. Madona je na turneji koristila veštačke trepavice od najfinijeg krzna (vizona) optočene dijamantima.

2007. Maskara je upotrebljena kao glavni dokazni materijal u optužnici za ubistvo. Grejem Bakmaster je tvrdio da je svoju devojku ubio u samoodbrani. Međutim, na mestu zločina žrtva je zatečena sa maskarom u ruci, a očigledno ju je koristila u trenutku kada ju je dečko smrtno ranio.

Izvor: Lepota&Zdravlje

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka