Bebi ili odrasla – cvekla je baš zdrava!

13. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Zdravlje   //   No Comment

Jedini koji bi trebalo da obrate pažnju kada je o ovom korenastom povrću reč su oboleli od kamena u bubregu i osteoporoze zbog visokog sadržaja oksalne kiseline

Ova dvogodišnja biljka, čiji koren zimi svi toliko volimo da konzumiramo, nije bezrazložno u centru pažnje proizvođača povrća i u našoj zemlji već nekoliko decenija unazad. Zanimljivo je kako može da se koristi cela biljka, jer mlade liske bez drški se mogu pripremati kao varivo a zadebljali koren, kao što i sama dobro znaš, čitave se godine koristi u svežem i mariniranom stanju. Kao sok ili dodatak klopi može ići u jogurt, hladne kremove ili proizvode od soje. Bogata je energijom zbog visokog sadržaja ugljenih hidrata (saharoze prevashodno), a i ne oskudeva ni u celulozi, pektinu (daje osećaj sitosti i čisti crevni trakt) te biološki vrednim i zaštitnim supstancama. Jedini koji bi trebalo da obrate pažnju kada je o ovom korenastom povrću reč su oboleli od kamena u bubregu i osteoporoze zbog visokog sadržaja oksalne kiseline. Svima drugima je cvekla dobrodošla na tanjiru svakodnevno bez ikakvih ograničenja.

Antocijani (pigmenti koji joj daju zagasito crvenu boju) su antioksidansi, što svi već znamo šta znači, bogata je i jodom, te kobaltom – neophodnim za stvaranje vitamina B12, a sadrži i optimalne količine minerala. Njena lekovita svojstva su svakako poznata starijoj gardi, ali zarad novih generacija valja napomenuti da su betanin i betain supstance koje podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, poboljšavaju krvnu sliku i podstiču rad jetre, žuči i želuca.

Na tržištu sada postoje i takozvane “bebi cvekle” koje su manja i svakako na oko lepša forma cvekle sa istim dobrim svojstvima i pandan su cherry paradajzu, dakle svakako imaju i dekorativnu ulogu pri aranžiranju hrane i pripreme obroka. Običnu ili ovakvu cveklu možeš jesti sirovu (izmiksanu u kombinaciji sa šargarepom, medom i limunom) ili kuvanu, isečenu na kolutove, rezance ili pak u vidu soka. Ako i nisi vična domaćim radinostima i spadaš u sve veći procenat stogo potrošačkog društva – na rafovima imaš mnoštvo sokova, već spremljenih zimnica, a odnedavno ti je na raspolaganju i organski proizvedena cvekla. Ukusno zdravlje ti je na nadomak ruke, tvoje je samo da – uživaš!

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka