Solarijum – da ili ne?

9. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Solarijum, Sunčanje, Zdravlje   //   No Comment
Bronzani ten ušao je u modu krajem prošlog veka. Pre toga, pocrnelo lice smatralo se ružnim, čak i neprikladnim za jednu damu! Naime, tokom najvrelijih meseci dame su navlačile dugačke rukavice, pokrivale glave velikim šeširima i nisu izlazile iz kuće bez suncobrana. No, vremena su se bitno promenila. Danas je bronzana boja kože imperativ, a solarijum, kao jedno od mesta gde se može steći preplanulost, obavezna “stanica” žena u njihovim kozmetičkim “pohodima”. Međutim, mogu li baš sve žene da priušte sebi ovo zadovoljstvo?

MODA, ILI NEŠTO VIŠE?

Zbog čega žene hrle u solarijume, oglušujući se na sva upozorenja i uprkos zdravom razumu? Jedno od mogućih objašnjenja, svakako i najubedljivijih, jeste pop kultura koja je 80. godina prošlog veka promovisala latino seksepil, a lepotice iz ovog dela sveta počele da šetaju modnim pistama i smeše se sa filmskog i TV ekrana. Taj momenat označio je povratak bronzane boje kože u modu. No, nije to samo stvar pukog pomodarstva. A ne, novi trend je pogodio i podstakao upravo ono u šta su žene već verovale – da preplanula koža deluje zdravije, daleko atraktivnije i vizuelno “skida” kilograme. U jednom, nedavno sprovedenom istraživanju, 70% anketiranih žena izjavilo je da je svesno rizika koji donose UV zraci (kancer kože). Međutim, na pitanje da li veruju da izgledaju atraktivnije kada su preplanule, takođe 70% ispitanica odgovorilo je potvrdno. Kao i pušač koji pali cigaretu dok čita upozorenje zdravstvenih stručnjaka na pakli cigareta, tako isto poklonici solarijuma znaju da je njihova navika i te kako nezdrava. Ipak, mnogi od njih kažu da trenutni rezultati bacaju u zasenak potencijalne konsekvence na duže staze.

Medicinski stručnjaci, pre svega psiholozi, donekle potvrđuju ove priče. Oni kažu da solarijumi izgleda zaista pružaju osećaj zadovoljstva samim sobom, a da ih osobe koje odlaze na ove tretmane doživljavaju poput prave terapije. U stvarnosti, situacija je naravno drugačija. Odlazak u solarijum je loše baš poput pušenja, tvrde dermatolozi. Skoro urađeno istraživanje pokazuje da je kod žena, uzrasta od 18 do 30 godina, koje posećuju solarijum 10 puta (ili više) godišnje otkrivena sedam puta veća sklonost ka melanomu, najtežem obliku kancera kože, nego što je to slučaj sa ženama koje ne posećuju solarijume. Ovaj podatak je zaista zastrašujuć, posebno kada se ima u vidu da samo jedna mala izmena u ponašanju može da spreči pojavu smrtonosne bolesti.

PAMET U GLAVU!

Međutim, veliki broj žena jednostavno zatvara oči pred istinom, najviše zbog toga što se posledice izlaganja veštačkom suncu mogu pojaviti i nakon 30 godina. Zato nije ni čudo što većina korisnica solarijuma razmišlja u stilu: “Trenutno me ništa ne boli, ne vidim nikakve promene na koži. Neću sada da se opterećujem brigom šta će biti za 20 ili više godina!” Ovakav stav je najčešći razlog zbog kojeg se žene oglušuju na apele iz medicinskog sveta.

To je glavna dezinformacija koju zagovara industrija lepote. Proizvođači solarijuma tvrde da sijalice emituju 95% UVA zraka, a da filtriraju veći deo UVB (odgovornih za nastanak opekotina).

Možda jedina korist za zdravlje jeste ta što veštačko sunce podstiče stvaranje u organizmu vitamina D, koji pomaže resorpciju kalcijuma i fosfora, elemenata neophodnih za životnu aktivnost. Takođe, primećeno je da su žene koje idu u solarijum manje sklone prehladama i infekcijama. S druge strane, pak, ispijena čaša mleka mnogo je lakši, adekvatniji i, iznad svega bezbedniji put do vitamina D. Osim toga, potreba organizma za pomenutim vitaminom može da se zadovolji sa samo 10 minuta izlaganja sunčevoj svetlosti (bez zaštite) tri puta nedeljno. Zraci u solarijumu su nekoliko stotina puta jači od sunčevih zraka! Zbog toga se boja brže stiče u solarijumu. Neumerenost u izlaganju veštačkom suncu svakako dovodi do oštećivanja ćelija kože te se na njoj javlja neujednačena pigmentacija, popucali kapilari, mrlje – naravno gubi se i prirodna elastičnost. Milioni žena poklonica solarijuma spremne su da rizikuju zdravlje zbog kratkotrajnog zadovoljstva.

KOME JE SOLARIJUM STROGO ZABRANJEN

1. Ženama sa bolestima štitne žlezde, hipertenzijom, mastopatijom i dijabetesom;
2. Onima koji imaju genetsku predispoziciju ka onkološkim bolestima;
3. Osobama čija je koža prekrivena velikim brojem mladeža i pigmentnih fleka;

KADA TREBA IZBEGAVATI ODLAZAK U SOLARIJUM

1. Za vreme uzimanja antibiotika i oralnih kontraceptiva;
2. Tokom mezoterapije. Od završetka svih dubinskih procedura na koži do odlaska u solarijum treba da prođe najmanje mesec dana;
3. Ukoliko je koža pod upalom;
4. Za vreme trudnoće i dojenja;
5. Ukoliko imate suvu kožu, svetlu put, jer takva koža čak i na najmanje izlaganje UV zracima reaguje opekotinama.

Za ostale, razumno sunčanje u solarijumu potpuno je bezopasno. Kod njih solarijum može čak da poboljša zdravstveno stanje, raspoloženje i reši mnoge kožne probleme kao što su akne i ekcem.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka