Redovna mamografija spašava život

9. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Zdravlje   //   No Comment

Žene koje se ne podvrgavaju mamografiji su pod daleko većim smrtnim rizikom od raka dojke nego one koje to redovno čine, upozorili su stručnjaci sa američkog univerzitetaHarvard.
Čak 75 odsto žena obuhvaćenih njihovim istraživanjem, koje su umrle od raka dojke, nikad nisu obavile mamografiju ili im je bolest otkrivena pri prvom takvom pregledu, preneo je Rojters.

Samo je 25 odsto žena iz te studije koje su umrle od raka pre nego što im je oboljenje otkriveno više puta obavilo mamografiju, koja se preporučuje jednom godišnje svakoj ženi starijoj od 50 godina.

Mamogram je rentgenski snimak dojke kojim može da se uoči tumor pre nego što ga je moguće opipati i, uz dobru sreću, pre nego što je počeo da se širi po organizmu.
Dr Blejk Kedi sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Harvard, jedan od autora studije, ističe da je redovna mamografija najefikasniji način da žena izbegne smrt od raka dojke. On iznosi podatak da među ženama koje se redovno podvrgavaju mamografiji mortalitet kod raka dojke iznosi samo 4,7 odsto, dok je kod onih koje to ne čine 56 procenata.
Studija je obavljena na blizu 7.000 Amerikanki obolelih od raka dojke, koje su praćene tokom 12,5 godina.

Oko svrsishodnosti mamografije bile je poslednjih godina i nekih sporenja. Glavna zamerka je da ovim metodom može da se dobije pogrešan pozitivan nalaz, što izaziva stres i dodatna testiranja, uključujući i biopsiju, da bi se posle ispostavilo da je bila reč o lažnoj uzbuni.

Većina svetskih stručnjaka i vlada ipak preporučuju mamografiju, kao sredstvo ranog otrivanja bolesti od koje godišnje u svetu umre preko 400.000 žena.

Izvor: Mondo

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka