Najvažnije zdravstvene zapovedi za žene

22. May. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Menstruacija, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

Nizak indeks BMI smanjuje plodnost, dok je sunčanje povećava. Žene koje rode barem dvoje dece u 20-ima smanjuju rizik od raka, a 200 orgazama godišnje smanjuje žensku psihološku dob za šest godina. Tih bi se zapovedi, veruju naučnici, trebale pridržavati žene kako bi živele sretnije, duže i zdravije.

 

Ni preterana čistoća nije dobra

rukeOko 30 % žena ne pere dovoljno dobro svoje ruke, pokazala su neka britanska istraživanja. Međutim, običan sapun i voda su sasvim dovoljni za održavanje higijene, stoga ne trebate posezati za raznim antibakterijskim  sapunima i dezinficijensima, jer možete postići kontraefekt. Ne samo što njihovim korištenjem nećete sprečiti obolevanje od prehlade i gripa, nego oni mogu naštetiti i osetljivoj ravnoteži bakterija u našim telima, jer dopuštaju jačim bakterijama da postanu dominantnije.

 

Izbegavate gazirane napitke

Dijetne kole sadrže fosfat u obliku fosforne kiseline koja se koristi za poboljšavanje ukusa, a označena je kao E338 na popisu sastojaka, a ona dokazano smanjuje apsorpciju kalcijuma u organizmu. Istraživanje je pokazalo da je gustoća kostiju kod žena koje su konzumirale pet gaziranih napitaka nedeljno, uključujući četiri kole, za četiri posto niža, što nije malo kad se govori o ljudskim kostima.

 

Ne mršavite previše

Idealan indeks telesne težine (BMI) je oko 24. Za ženu prosečne visine od 163 cm to znači da bi trebala težiti oko 63,5 kilograma. Iako se o rizicima koje sa sobom nosi debljina (povećava rizik za obolevanje od dijabetesa, raka i srčanih bolesti) puno piše i zna, malo su poznate negativne strane preterane mršavosti. Nizak indeks BMI utiče na plodnost, pa tako žene s MBI od 18,5 imaju manje šanse za začećem, a imaju i veću mogućnost da obole od osteoporoze.

 

Ne pušite

cigarPušenje ne samo da uzrokuje rak pluća, već i rak vrata materice. Istraživanja su pokazala da žene koje puše imaju dva puta veću šansu da obole od te zloćudne bolesti. Rak vrata maternice uzrokuje HPV, humani papilona virus,  a nikotin slabi otpornost organizma prema tom virusu.

 

Sunčajte se ako želite ostati u drugom stanju

suncanjeJedan od većih uzročnika neplodnosti kod žena je policistički sindrom jajnika koji uzrokuje neredovne ovulacije. Većina žena koja pati od tog sindroma i nema ovulaciju redovno ima manjak vitamina D, tvrde stručnjaci za  plodnost. Naučnici sa Sveučilišta Yale takođe su otkrili da ako se ženama koje imaju neredovne menstruacije daju dodatne količine vitamina D, rizik od pojave policističkog sindroma jajnika i neredovnih ovulacija se dramatično smanjuje, čak i do 99 %.

UV zraci su  jedan od glavnih izvora vitamina D, a samo 20 minuta dnevno na suncu dovoljno je da osiguramo telu potrebnu dozu tog vitamina. Sve više od toga je štetno za naše zdravlje.

 

Jedite više banana

bananeČetvrtina sredovečnih žena pati od depresije, pokazalo je istraživanje britanskog univerziteta za mentalno zdravlje. Poznato je da je depresija povezana sa niskim nivoom hormona sreće, serotonina. Manjak serotonina  uzrokovan je nedostatkom aminokiseline triptofana koju telo ne može samo proizvesti. Neki stručnjaci smatraju da se serotonin može povećati konzumacijom hrane koja je bogata tom aminokiselinom poput ćuretine, sira i banana, pa čak i šljiva. Četiri do 11 banana nedeljno više je nego dovoljna količina za stvaranje dovoljnih količina hormona sreće.

 

Ne pijte alkohol

Samo jedna čaša vina dnevno može povećati šanse za obolevanjem od raka dojke, i to od 9,5 do 10,6 %, pokazala su istraživanja. Takođe je otkriveno da se rizik od obolevanja od bilo koje vrste raka povećava konzumacijom alkohola. Naučnici su zaključili da jednostavno nema donje granice količine alkohola koju bismo mogli uneti u organizam, a da ne bude štetna za zdravlje.

 

Rodite barem dvoje dece u 20-im godinama

Istraživanja su pokazala da rađanje dece u dvadesetim godinama smanjuje rizik od obolevanja od raka dojke za sedam posto u odnosu sa drugim ženama. Iz toga proizlazi da ako žena ima prosečno dvoje dece i doji svako dete 12 meseci duže nego uobičajeno, godišnje bi se brojka obolelih od te zloćudne bolesti smanjila za 11 %. Smanjena izloženost estrogenu je verojatno ključni faktor u tom slučaju, jer i trudnoća i dojenje smanjuju količinu estrogena, hormona kojim se rak hrani. Što duže dojite, rizik je manji.

 

Nedavna švedska studija pokazala je da dugotrajnije dojenje (duže od 13 meseci) upola smanjuje šanse da žena oboli od reumatičnog artritisa. Čak i dojenje u trajanju od mesec dana smanjuje šanse za 25 %, iako naučnici još uvek ne znaju prave razloge.

 

Seksajte se 200 puta godišnje

seksAmerički kardiolog, profesor Mehmet Oz sa Sveučilišta Columbia rekao je: "Ako imate 200 orgazama godišnje, možete smanjiti psihološku dob za šest godina." Ta neverovatna statistika zasnovana je na istraživanju koje je  proučavalo uticaj seksa na sveukupno zdravlje, a profesor Oz zaključio je da seksualna aktivnost nudi neku korist za opstanak.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka