Kako pripremiti kosu za zimu ?

12. Nov. 2009.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Nega tela, Zdravlje   //   No Comment
U frizerskoj praksi svakodnevno se susrećemo sa najrazličitijim upitima vezanima uz probleme s kosom. Budući da je svaka kosa drugačija, svaki je takav problem jedinstven i zahteva individualan pristup, što nas od kojih se očekuje da znamo odgovore na sva pitanja nekad može prilično zbuniti.

Ovaj savetnik nije  zamišljen kao monolog iskusnog, sveznajućeg frizera nego kao zajedničko traženje odgovora.

Trenutno vrlo aktuelnom temom učinila mi se priprema kose za zimu. Uobičajena nega kose zaheva tada određene promene i, naravno, malo više pažnje. Odnosi se to pre svega na ispravan odabir proizvoda koji će kosu opskrbiti sa dovoljno vlage. U ovo doba godine kosa lako postaje lomljiva i beživotna, što se događa zbog suvog zraka u zagrejanim prostorijama sa jedne i uticaja hladnog vetra sa druge strane.

Da biste sprečili štetu, sad je pravo vreme za podrezivanje već oštećenih vrhova i obnovu boje, nakon čega se posavetujte sa svojim frizerom o tome koja bi dubinska maska bila pogodna za vaš tip kose. Najbolje bi bilo jednom nedeljno ostaviti masku bogate, hranjive formule da deluje na kosi 10-ak minuta, jer samo tako ćete biti sigurni da su njeni sastojci prodrli u sve slojeve vlasi. Svakako nastojte odabrati i hidratantni šampon iz neke od profesionalnih linija koje se nude u salonima, ali u nedostatku vremena i dobar leave-in regenerator i serum za vrhove mogu učiniti čuda.

Koliko je moguće, izbegavajte upotrebu uređaja za oblikovanje koji kosu izlažu veoma visokim temperaturama, poput pegle ili figara, a u slučaju da bez njih ne možete, zaštitite kosu regenerativnim sredstvima specijalno namenjenim za tu namenu.

Ipak, ne zaboravite da je lepa i zdrava kosa odraz unutarnjeg zdravlja pa da, jednako kao i celo telo, zahteva uravnoteženu ishranu. Nezavisno o tome hranite li se biranim namirnicama ili nadopunjujete ishranu vitaminsko-mineralnim vitaminima, obratite pažnju na to da unesete u organizam dovoljno cinka, koji sprečava opadanje kose, gvožđa, koje pomaže da se kako telo tako i kosa ispune kiseonikom, vitamina A, zaslužnog za zdravo vlasište,  vitamina C i B, koji su važni za cirkulaciju, dakle i za zdrav rast kose.

I na kraju, pijte mnogo vode. Kosa će vam biti zahvalna, svilenkasta i sjajna.

Izvor: Cromoda

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka