Kako se pravilno češlja

7. Aug. 2009.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Nega tela   //   No Comment

Sigurno znate da je redovno češljanje osnova higijene kose, ali i uslov za njen lep i uredan izgled. Međutim, da li znate kako se kosa pravilno češlja i sa kakvom četkom?

Duga kosa detaljno se može očešljati samo jakom i gustom četkom. Prirodna dlaka je preporučljiva jer pospešuje sjaj kose. Četka je bolja od češlja, osim ako imate kratku, ‘mušku’ frizuru. Češljevi od drveta ne mogu da naelektrišu dlaku i zato su praktičniji za upotrebu.

Kosu obavezno češljajte i ujutru i uveče, ali i barem još jednom tokom dana, ako za to imate vremena. Ne samo što ćete tako izbaciti dlake koje opadaju, kao i svu nečistoću iz kose, već ćete blago masirati kožu glave i pospešiti cirkulaciju.

Nemojte se češljati na brzaka. Prvo raščešljajte zamršne krajeve, a potom prolazite četkom ili češljem, pedantno niz celu dlaku. Tako ćete sebum, prirodno ulje koje proizvodi kože glave i koje štiti dlaku, rasporediti ravnomerno.

Nikada ne češljajte mokru kosu. Vlažna dlaka se lako lomi i rasteže. Prosušite kosu, najbolje prirodnim putem, sačekajte barem sat vremena, a potom se polako češljajte.

Pribor za češljanje redovno perite. Najbolje nakon svakog poranja kose, i to tečnim šamponom, a neophodno je i da nakon svakog češljanja izbacite opale dlake.

Izvor: MONDO

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka