6 laži o mršavljenju

21. Feb. 2010.   //   Autor:   //   Celulit, Dijete, Kalorije, Mršavljenje   //   No Comment

 

 

Činite li greške na svom putu do idealne težine, a da to ni ne znate?

 

DijetaDijete su uvijek među najčitanijim člancima i ne samo na mom blogu. Očigledno sve nas (manje ili više) brine naše zdravlje. To dobro znaju stručnjaci, pa svakodnevno smišljaju nove načine vežbanja i mršavljenja , od  preparata do razno-raznih saveta. A šta kada se tu umešaju i osobe koje u želji da zarade svašta izmišljaju?

Bez obzira da li pokušavate da skinete nekoliko kilograma ili ste se odlučili za zdraviji način života bilo bi dobro da znate 6 laži vezane za mršavljenje koje biste trebali izbegavati.

  • Ako se prebacimo na dijetna pića to će pozitivno uticati na gubitak kilograma

Mnoge žene veruju da će im ako obične sokove zamene s dijetnim to pomoći u mršavljenju, ali ovo nije uvek  tačno. Istraživanje sprovedeno na Harvardu pokazalo je kako su žene koje su pile dijetna pića dobile manje na težini od onih koje su pile obične sokove, ali su svejedno dobile na kilaži. Sokovi, bilo da su dijetalni, bez šećera ili obični, još uvek su nepotrebne kalorije. I zbog toga što te kalorije nisu zasitne kao kod hrane, od njih ćete i ogladneti.

  • Preskakanje doručka ne šteti

Preskakanje bilo kojeg obroka je najgora stvar koju možete uraditi kada pokušavate smršati. Vaše telo treba kalorije isto kao što automobil treba gorivo, i uskraćivanje potrebnih nutritivnih stvari je pravi način da upropastite sav trud koji ulažete u dijeti. Držite se plana tri glavna obroka i dva manja i radije povedite računa o veličini porcija. Umesto da se jednom ili dva puta obilno najedete, razbijte dnevnu pojedenu količinu u pet ili šest manjih obroka.

  • Nemasno ili bez masnoće je uvek dobro

dijetna koka kolaDefinitivno nije tačno! Samo zbog toga što markica na proizvodu kaže da je siromašno masnoćama ili ugljenim hidratima, ne znači da ima malo kalorija. Pročitajte nutricionističke vrednosti  (čak i to sa dozom skepse) i vodite računa o količinama koje pojedete (često na proizvodu pišu kalorije za 100 grama, a vi pojedete dva ili tri puta toliko). Birajte proizvode na temelju kalorija, a ne je li nešto „low fat“.

  • Što više fizičke aktivnosti, to bolje

Redovno vežbanje je očigledno veoma važno za zdravlje, ali preterivanje može imati negativan uticaj na telo. Odlazak u teretanu sedam puta nedeljno može oslabiti imunitet, opteretiti zglobove i iscrpiti telo. Mišićima treba vremena da se oporave, pa su im potrebni dan ili dva odmora u nedelji. Svaki put kada odete vežbati promenite vrstu vežbi kako ne biste opterećivali iste mišiće.

  • Sveži proizvodi su uvek bolji od smrznutih ili konzerviranih

Smrznuto voće može biti jednako zdravo kao i sveže ili u konzervama . Mnogo svežeg voća ili povrća ubrano je pre dubokog smrzavanja čime zadržavaju nutrijente. Što se konzerviranog tiče, sveže ili smrznuto je bolje, no postoje i dobre  kao što su paradajz ili šargarepa, koje su bolje konzervirane nego sveže, jer naše telo iz njih lakše apsorbuje kada su termički obrađene.

  • Dijeta je delotovorna samo ako izgubite mnogo kilograma

Izgubiti i samo nekoliko kilograma može imati veliki uticaj na vaše celokupno zdravlje. Primer holesterol će pasti oko 3 mmol/L za svakih kilu ili dve. Krvni pritisak se može značajno sniziti i uravnotežiti ako smršate 4 kilograma.  Čak i ako je vaš cilj izgubiti kilograme u velikom iznosu, krenite kilogram po kilogram i uživajte u zdrastvenim blagodatima sa svakim korakom.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka