Jabukovo sirće

19. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment
Jabukovo sirće važi za eliksir već hiljadama godina, koristi se za mnogobrojne zdravstvene tegobe, najčešće za rešavanje problema sa povišenom telesnom težinom.

Najbolje bi bilo konzumirati ga svakog jutra pre doručka tako što razblažite dve kašičice sirćeta u čaši mlake vode. Ovakvom svakodnevnom upotrebom možete postići skidanje jednog do dva kilograma nedeljno. Pored rešavanja tegoba sa viškom kilograma, jabukovo sirće je dobro i za probave i ubrzavanje rada metabolizma.

Sirćetna kiselina u jabukovom sirćetu zaustavlja proces izgradnje masnoća koje se oslobađaju već u ustima. Jabukovo sirće otvara masne ćelije prenoseći masnoću u krv. Uz njega se samo deo masnoća probavlja, a ostatak se izluči nesvaren.

Uz održavanje nivoa šećera, normalizuje i PH vrednost krvi. Svojom lekovitošću pomaže pri glavobolji, migreni, nesvestici, vrtoglavici, visokom krvnom pritisku, bolovima u sinusima, opstipaciji, hroničnom umoru i dečijem noćnom mokrenju.

Sadrži kalijum, i time vam povećava radnu sposobnost i koncentraciju, eliminiše hronični umor, pospanost i bolove u mišićima.

Sa njime možete mazati, a samim tim i smanjiti proširene vene, opekotine, ekceme, i mitisere. Odličan je i prilikom masaža, ukoliko ne patite od kožnih oboljenja izazvanih gljivicom kandidom.

Jedini slučaj kada ga možete koristiti nerazblaženog je ukoliko vas boli grlo pa ga pritom ispirate sirćetom.

Ipak, ne mogu ga svi koristiti. Ukoliko imate stomačne probleme kao što su gastritis, čir na želudcu, i dvanaestopalačnom crevu, ne bi smeli da ga koristite da ne bi narušili svoje zdravlje.

Kao ni sa bilo čim drugim, ni sa jabukovim sirćetom ne treba preterivati. Pravite pauze nakon tri do četiri meseca svakodnevnog korišćenja.

Ukoliko spadate u grupu koja ne sme da koristi jabukovo sirće, možete koristiti alternative kao što su sveže jabuke koje pomažu kod anemije i opstipacije kada se jedu, i kod išijasa ukoliko se stave na bolna mesta. Takođe, možete koristiti i čaj od jabuke za dobar san i regulisanje poremećaja organa za varenje.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka