Sunčane naočare koje vam pristaju uz oblik lica

8. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Moda   //   No Comment
Iako prvenstveno služe kao zaštita od sunca, zadnjih godina su postale nezaobilazni modni detalj, i kao zaštita od neželjenih pogleda. Ove sezone nose se velike naočare debljih okvira kao i naočare tankih metalnih okvira. Osim klasičnih crnih i smeđih, vrlo trendi su okviri u boji, jednobojni okviri od jarko žutih ili crvenih do belih, ali i šarenih okvira.

Ipak ne treba slepo pratiti modne trendove, obratite pažnju na oblik lica i da vam okviri dobro “sedaju” na nos i uši.

  • Uz okruglo lice najbolje pristaju velike naočare četvrtastih ili blago zaobljenih okvira koji će vizuelno izdužiti lice, a okrugle zaboravite. Okviri čije su spoljne ivice izdužene prema slepoočnicama takođe će izdužiti i vaš profil. Tražite okvire koji su malo širi ili jednaki od najšireg dela vašeg lica.


  • Izduženom licu pristaju velike okrugle naočare koje će vizuelno skratiti lice. Okviri naočara koji oblikom podsećaju na krila leptira, dobar su izbor. Izbegavajte visoke i uske, uvijene oblike naočara. Ukrasi na spoljnim ivicama daće vašem licu širinu koja mu nedostaje.Okviri sa niskim mostom mogu da pomognu da duži nos izgleda vizuelno kraće.
  • Četvrtasta lica imaju izražen donji deo vilice i široko čelo, pa je potrebno ublažiti crte lica, a zato će poslužiti velike sunčane naočare tamnih stakala. Kako biste izdužili lice probajte okvire koji su većeg horizontalnog nego vertikalnog promera stakla.
  • Srcolikim licama najbolje pristaju naočare koje će uravnotežiti široko čelo i usku bradu. Birajte okvire sa definisanom donjom ivicom, po mogućnosti s dodatnim detaljem duž donjeg dela okvira. Klonite se širokih okvira, pogotovo onih koji su širi od vašeg lica. Avijatičarske naočare su dobar izbor.
  • Ovalni oblik lica je najzahvalniji jer kod njega nema pravila, pristaju mu gotovo svi modeli sunčanih naočara. Dopušteni su svi stilovi i oblici, ipak, blago četvrtasti okviri sa zaobljenim vrhovima najčešće izgledaju najbolje.

Pri kupovanju vodite računa da naočare imaju UVA zaštitu.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka