Polne bolesti

20. May. 2009.   //   Autor:   //   Sex, Zdravlje   //   No Comment

Polno prenosive bolesti su:

* Bakterije

Infekcije izazvane hlamidijama i mikoplazmama
Gonorrheja (gonoreja, triper, kapavac)
Syphilis (sifilis)

* Virusi

klamidijaGenitalni herpes
Genitalni kondilomi
Hepatitis B

* Paraziti

Trichomoniasis

* Gljivice

Candidiasis (Genitalna kadidijaza)

Bakterije

Infekcije izazvane hlamidijama i mikoplazmama

Često se javljaju. Prouzrokovani su Chlamidia trachomatis, odnosno Mycoplazma hominis/Ureaplazma urealyticum. Ne tako rijetko javlja se udružena infekcija ovim mikroorganizmima.117062

Simptoma vrlo često nema ili nisu značajni. Mogu se pojaviti bilo kad, a najčešće u periodu 1.do 3.sedmice nakon infekcije.

Kod muškaraca: Umjerena sekrecija ujutru iz mokraćnog kanala (obično u vidu jedne kapi). Osjećaj peckanja ili žarenja u mokraćnom kanalu.

Kod žena: Vrlo često nema nikakvih simptoma. Ponekad se javlja vaginalna sekrecija, bolovi u donjem dijelu trbuha prilikom seksualnog odnosa, „upala jajnika“, genitalna krvarenja, peckanje prilikom mokrenja. Obično se slučajno otkrije prilikom rutinskog pregleda.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka sa genitalija i uzimanjem krvi. Liječenje antibioticima seksualnih partnera. Ako se liječenjem ne počne na vrijeme, postoji visok rizik od komplikacija, pa se može javiti i sterilitet zbog oštećenja unutrašnjih genitalija.

Gonorrheja ( gonoreja, triper, kapavac )

Uzrok je bakterija N. gonorrhoeae. Poslije kontakta sa zaraženom osobom i relativno kratke inkubacije (prosječno 7 dana) dolazi do pojave tegoba.

Simptomi se mogu pojaviti bilo kada u periodu 1 do 14 dana nakon infekcije. Može postojati zaraza bez simptoma. Kod muškaraca se češće javljaju simptomi nego kod žena.

Kod muškaraca: Žut, gnojav sekret iz mokraćnog kanala, sa pečenjem prilikom mokrenja. Ponekad simptomi mogu da budu minimalni. Iritacija anusa. Upala testisa i prostate.

Kod žena: Oskudni simptomi-peckanje prilikom mokrenja, ponekad bez ikakvih simptoma. Javlja se i vaginalna sekrecija. Iritacija anusa.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka sa genitalija. Liječenje antibioticima seksualnih partnera. Ako se ne liječi postoji rizik od komplikacija (steriliteta naročito) usljed oštećenja unutrašnjih genitalija.

Syphilis ( sifilis )

Izaziva ga bakterija Treponema pallidum (bleda spiroheta).

60164317Ranice: bezbolne ranice na genitalnim organima (ili u ustima ili na anusu), koje često prati otok regionalnih limfnih čvorova, koji su tvrdi ali bezbolni. Ružičaste pjege na koži ili ploče u ustima ili na genitalijama u drugom  stadijumu oboljenja. Ove ranice često se ne primjećuju, u tom slučaju dijagnoza se može postaviti samo uzimanjem krvi. Sifilis im više faza razvoja. Prva i druga faza su veoma infektivne. Prva faza počinje nakon 3. sedmice od infekcije, kada se javljaju prvi simptomi, ova faza je jako infektivna. Druga počinje 3 do 6 do sedmica nakon 1. ako se ne liječi može se preneti na partnera. Liječenje u periodu ove 2 faze će izluječiti sifilis. 3. faza je latenta, javlja se ako se sifilis ne liječi. Osoba možda nema simptoma i do 10 godina, ali onda se oštećuje srce i nervni sistem.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka u predjelu ranice prije započinjanja liječenja i uzimanjem krvi. Liječi se antibioticima. Neliječenje, odnosno neadekvatno liječenje uzimanjem nedovoljnih doza antibiotika „na svoju ruku“ dovodi do ozbiljnih komplikacija posebno na nervnom i kardiovaskularnom sistemu i više godina nakon infekcije. Potraga za zaraženim seksualnim partnerima.

Virusi

Genitalni herpes

Veoma je čest, a prouzrokuje ga virus herpesa.

bolecinehead.jpg_138096144Simptomi se javljaju od prvog do dvijestotinecetrdesetog dana od infekcije i traje dvije do tri sedmice. Male ranice na genitalnim organima su često brojne i bolne. Prethodi im pojava sitnih plikova, svrab, peckanje, a kada se  jave prvi put (primarni herpes) i drhtavica, jeza, povišena temperatura. Bolno mokrenje, ako urin prelazi preko jedne od ranica. Ove ranice se pojavljuju periodično, traju nekoliko dana, a zatim nestaju do sljedećeg pojavljivanja.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka u predjelu ranice prije započinjanja liječenja, i uzimanjem krvi. Liječi se antiviralnim lijekovima. U slučaju da trudnica boluje od genitalnog herpesa postoji velika opasnost od infekcije za dijete prilikom porođaja.

Genitalni kondilomi

Veoma su česti, a izazivaju ih Humani papiloma virusi ( ima ih preko 50).

Simptomi se na genitalijama pojavljuju tek od prvog do trećeg mjeseca nakon infekcije.

Kod muškaraca: Penis i anus. Javljaju se kao male izrasline u obliku bradavica ili su nevidljivi golim okom i ne prouzrokuju nikakve simptome. Mogu da svrbe, ali su uglavnom bezbolne.

Kod žena: Javljaju se u predjelu genitalija.

Treba potražiti zaražene partnere (partnera). Otkriva se pregledom. Dijagnoza se potvrđuje specijalističkim pregledom (kolposkopijom kod žena). Lokalno liječenje treba da traje do uklanjanja vidljivih promjena, kao i do nestanka promjena uočljivih specijalnim dijagnostičkim pregled
ima. O momentu završetka liječenja odlučuje ljekar. U slučaju da su izazvani pojedinim virusima, kod žena koje nisu liječene postoji mogućnost razvoja raka grlića materice.

Hepatitis B

Hepatitis B je upala jetre. Često oboljenje koje izaziva virus hepatitisa B (HBV).hivvirus

Ne manifestuje se u predjelu genitalija. Najčešće ne daje simptome. Ponekad se javlja žutica, svrab, umor, razni digestivni simptomi, diarea, gubitak težine. Napomena: Hepatitis C takođe može da se prenese seksualnim putem.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem krvi. Hepatitis B može postati hronično oboljenje, kada se javlja rizik da dovede do ciroze i/ili raka jetre. Postoji vakcina koja štiti osobe koje nisu ificirane.

Paraziti

Trichomoniasis

Prouzrokovana parazitom Trichomonas vaginalis.

Kod muškaraca: Često ne daje nikakve simptome. Ponekad tečnost koja curi iz mokraćnog kanala i svrab.

Kod žena: Vaginalni sekret neprijatnog mirisa, pečenje i svrab.

Dijagnoza se postavlja uzimanjem sekreta.

Gljivice

Veoma često oboljenje, naročito kod žena. Uzrok je Cadida albicans.

Kod muškaraca: Crvenilo glavića, sa sitnim bjeličastim naslagama.

Kod žena: Vaginalna sirasta sekrecija praćena svrabom ili intenzivnim pečenjem

Banalna infekcija, ali neugledna uz mogućnos ponovnog javljanja (recidiv). Dijagnoza se postavlja mikroskopskim pregledom vaginalnog sekreta, odnosnobrisa glavića. Lokalno liječenje je najčešće dovoljno. Osobama sa upornom infekcijom koja ne reaguje na terapiju savjetuje se ad provjere nivo šećera u krvi.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka