Farbanje kose

14. Apr. 2009.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

Farbanjem kose se postiže najbrža promena izgleda. Ponekad se dešava da iako boja izgleda sjajno na kutiji na vašoj kosi izgleda drugačije. Treba pažljivo birati farbu premaproizvođaču a i u skladu sa vašom bojom tena.Postoje dva glava tipa boja za kosu – trajne i delimično trajne. Trajne boje se mešaju sa hidrogenom koji otvara vlasi i prodire duboko, dajući joj boju.
Delimično trajne boje ili kolor šamponi samo površinski boje kosu i samo njima možete da promenite drastično boju kose. Posle svakog pranja kosa polako bledi i ispere se u celosti nakon 20-ak pranja.Prilikom odabira  boje za kosu treba da uskladite boju tena sa bojom kose, npr. devojke sa veoma svetlom bojom tena ne izgledaju dobro sa veoma tamnom bojom kose.

Uglavnom je veoma teško postići plavu boju kose ako je prirodna boja vaše kose smeđa, ovu boju možete postići tek dužim farbanjem sa korišćenjem iste farbe za kosu i iste nijanse.

Savet: Prvi put otiđite kod frizera da vam kosu ofarba u plavo.

Ako želite crvenu boju kose dobro je znati da kosa uglavnom dobro prima crvene pigmente, ali ako imate plavu kosu treba da pronađete takvu koja je dva tri tona tamnija od prirodne boje kako bi ste dobili odgovarajući ton.

Braon boja je uvek siguran i odličan izbor za svakoga, nijanse braon boje mogu da variraju od svetle, preko tamnijih nijansi.

Crnu boju kose je lakše postići jer su molekuli crnog pigmenta krupniji, pa lako pokrivaju celu dužinu vlasi. Prilikom izbora nijanse treba biti oprezan, devojkama sa tamnijom ili žućkastom bojom tena neće najbolje stajati izuzetno tamne nijanse.

Ako se ipak desi da boja kojom ste upravo ofarbali kosu nije ona o kojoj ste sanjali, jer je suviše svetla ili suviše tamna ili jednostavno nije boja koju ste želeli, umesto da se nervirate probajte da ublažite štetu. Posavetujte se sa frizerom radi bolje boje, može da vas prefarba u drugačiju nijansu, jer ako sami budete mešali boje možete da izazovete još veću katastrofu. Jednostavno ne postoji razređivač ili hemikalija kojom je moguće otkloniti celu nanetu boju sa kose.

Tamnu boju kose je teško popraviti jer pigmenti temeljno prodiru u vlas. Ukoliko je nijansa boje kose suviše svetla može se popraviti kolor šamponom koji je par nijansi tamniji, ali tek  nekoliko dana posle farbanja.

Da li hidrogen oštećuje kosu?

Ukoliko se koristi visoko procentni hidrogen (npr. 12%) i ako često menjate boju kose npr. od plave do kestenjaste pa se ponovo vratite na plavu, potreban je kompletan tretman za negu kose kako se ne bi oštetila.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka