Krastavci- idealna letnja namirnica

1. Aug. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

krastavciOdlično se slažu s lukom, paprikom i paradajzom, te je za pripremu raskošne salate dovoljno još samo dodati malo sira ili kuvana jaja

 

Jedna od dobrih strana leta je svakako i činejnica da nam je na raspolaganju mnoštvo svežeg voća i povrća, te je i puno lakše zdravo se hraniti. Pritom i nije baš neki užitak na plus 40 jesti tešku i masnu hranu, te sve lepo dođe na svoje. A jedna od namirnica koja nas leti posebno osvežava i prija u svakom obroku svakako je i krastavac, od kojeg se za tili čas može napraviti ukusna i zdrava salata. Možeš je praviti s pavlakom ili, ako si raspoložena za dijetu, jogurtom ili kiselim mlekom.

 

Odlično se slažu s lukom, paprikom i paradajzom, te je za pripremu raskošne salate dovoljno još samo dodati malo sira ili kuvana jaja. Isto tako, krastavce možeš i da puniš mesom ili sirom, a možeš od njih i da za tili čas pripremiš ukusnu hladnu čorbu. Potrebno je samo da ih dobro izmiksaš, dodaš čen belog luka, jogurt ili pavlaku i nanu. Sve dobro promešaj, pa pospi kašikom naseckanog začinskog bilja i crnim biberom. Ako ti je pošla voda na usta od pomisli na ovo prijatno zeleno osveženje, evo još nekoliko zanimljivih recepata u kojima je upravo krastavac u glavnoj ulozi.

Letnje varivo

Sastojci: 800 g krastavaca, ulje, 100 g luka, 60 ml vina, 2 kašike naseckanih kapara, 100 ml pavlake

Priprema: Oljušti krastavce i očisti ih od semenki, pa iseci na kriške. Na ulju proprži luk, zatim dodaj krastavce, posoli i dobro izdinstaj. Nalij vino i dinstaj još nekih desetak minuta dok tečnost skoro potpuno ne ispari. Zatim umešaj pavlaku, dodaj kapare i ostavi varivo da se još malo krčka.

Slatko- kiseli krastavci

krastavci1Sastojci: pola kilograma krastavaca, paprika, 250 g luka, so, 180 ml sirćeta, 60 ml šećera, limunova kora, kašičica senfa, pola kašičice muskatnog orašćića

Priprema: Iseckani krastavac, papriku i luk posoli i ostavi da stoji nekih četiri sata, pa zatim ocedi. Sirće, šećer, limunovu koru, senf i omuskatni oraščić stavi da prokuvaju, pa lagano mešajući kuvaj još nekih pet minuta. Dodaj povrće i kuvaj još desetak minuta. Na kraju ti još ostaje samo da dobro ohladiš ovaj ukusan letnji obrok.

Krastavci punjeni mesom

Sastojci: 4 krastavca, 2 dcl vode, kašika koncentrata od paradajza, kašika skrobnog brašna, 50 g starog hleba, 1/2 dl mleka, 400 g mlevenog mesa, 1 jaje, so, biber, peršun

Priprema: Krastavce oljušti, iseci po dužini i očisti od semenki. Hleb prelij mlekom i ocedi, pa dodaj mleveno meso, naseckani luk, jaje, so i biber. Dobro promešaj, pa dobijenom smesom napuni krastavce. Poređaj ih u posudu i prelij vodom. Peci ih prekrivene folijom 45 minuta na 200 stepeni.

Krastavci sa sirom

Sastojci: 250 g svežeg sira, 100 g putera, kašika senfa, slana srdela, 6 krastavaca, kapari

Priprema: Sir, puter, senf, srdelu, crvenu papriku, luk, kapare i beli luk dobro izmiksaj, pa začini po želji. Prepolovi krastavce, odstrani semenke, pa ih puni pripremljenom smesom.

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka