Tetoviranje kanom nije bezazleno

21. Aug. 2009.   //   Autor:   //   Lifestyle, Tetovaže, Zdravlje   //   No Comment

txq-har-05Tradicija bojenja tela kanom potekla je iz stare Indije. Već 5000 godina unazad kana se upotrebljava u kozmetičke svrhe, a neki čak veruju da ima i lekovita svojstva. Umetnost šaranja kanom se razlikuje od regiona do regiona. Različiti dizajn ima različita značenja u pojedinim kulturama: dobro zdravlje, plodnost, mudrost i spiritualnu prosvetljenost.

 

 

Arapske tetovaže su veliki cvetni dezeni na šakama i stopalima, u Indiji su to tanke čipkaste i cvetne šare okje pokrivaju cele šake i ruke do laktova i stopala sa cevanicama, a Afričke tetovaže kanom su obično debele crne šare  geometrijskih oblika.

 

I kod nas je crtanje kanom jako popularno. Zabavno je, bezbolno i privremeno i za razliku od trajne tetovaže nije potrebno da se zauvek obavežete jer će se vremenom skinuti. Ova tetovaža bledi u periodu od jedne do četiri nedelje, u zavisnosti od mesta na telu na kome je i koliko dugo se suši nakona samog crtanja. Što je manje izlažete sapunu, trljanju i vodi, duže će trajati.

 

Tetovaže od crne kane mogu biti veoma aktraktivne, a posebno su poplularne jer nisu trajne. Naročito su dobre kao proba pre pravog ozbiljnog tetoviranja.

Posebno na moru, u Grčkoj, Egiptu ili Turskoj, često i na samoj plaži, ljubazni stručnjaci za tetovažu kanom će vam za samo nekoliko minuta, i po pristupačnoj ceni, ukrasiti željeni deo tela motivom koji sami izaberete iz debelog kataloga.

Međutim, lekari upozoravaju da crna kana može da izazove ozbiljne alergije, ekceme i ostale reakcije kože koje mogu ostaviti ožiljke.

Kana za tetoviranje sadrži hemikaliju parafeniledamin koja se često nalazi i u farbi za kosu. Prirodnoj kani se dodaje radi dugotrajnosti. Međutim, tu hemikaliju je zabranjeno nanositi direktno na kožu.

Zato, ako ste se tetovirali kanom ne očajavajte što je vaš ’ukras’ na koži izbledeo već posle nekoliko dana – to znači da niste imali kontakt sa opasnom hemikalijom.

Međutim, ako tek planirate da se tetovirate dobro se raspitajte da li je reč o kani koja je potpuno prirodna.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka