Dinja – letnja kraljica

21. Aug. 2009.   //   Autor:   //   Dijete, Kalorije, Mršavljenje, Recepti, Zdravlje   //   No Comment

 

 

 

Niskokalorična i osvežavajuća, savršena za pripremu hladnih čorbi, a ništa manje ukusna nije ni u kombinaciji s ribom, škampima i  piletinom

 


Dinja, koja je zajedno sa svojom „sestrom“ lubenicom neosporna letnja kraljica i zapravo spada u povrće, a ne u voće kako mnogi veruju, podjednako je dobra kako za pripremu slatkih, tako i slanih jela. Osim u raznim voćnim salatama, jedan od najpopularnijih vidova njenog konzumiranja svakako je onaj u kombinaciji s pršutom, što predstavlja i jedno od najpopularnijih predjela, pri čemu ti verovatno nije poznato da se od nje mogu praviti i razna druga jela. Tako je, niskokalorična i osvežavajuća, savršena za pripremu hladnih čorbi, a ništa manje ukusna nije ni u kombinaciji s ribom, škampima i  piletinom.

 


Evo i nekoliko recepata koji ti, verujemo, mogu pomoći da u dinji uživaš na jedan potpuno nov način. A pritom tvoja vitka figura sasvim sigurno neće stradati.

 

Brzinska salata s dinjama i pršutom


Sastojci: pola zelene dinje, jedna žuta dinja, malo sveže nane, kašičica limunovog soka,
malo bibera, 60 g pršute i isto toliko parmezana.


Priprema: Sitno iseckaj sve sastojke, pa ih dobro izmešaj. Zatim prebaci u tanjir u kojem ćeš poslužiti salatu i na vrh dodaj pršutu i sir.

 

Pasta s dinjom


Sastojci: 500 g testenine, 400 g dinje, 125 ml slatkog vina, manji čen belog luka, 250 ml pavlake, so i biber


Priprema: U velikoj posudi posoljene kipuće vode skuvaj testeninu, a potom na ulju prodinstaj beli luk. Ulij pavlaku i slatko vino, pa ubaci dinju iseckanu na kockice. Lagano kuvaj desetak minuta, pa začini. Testeninu pomešaj s dobijenim sosom, a zatim stavi u zagrejanu posudu za posluživanje i pospi parmezanom.

 

Jogurt salata


Sastojci: 200 ml jogurta,  2 kašike soka od pomorandže, 300 g komadića ananasa, 10-15 jagoda, 300 g grožđa, 150 g borovnica, 300 g dinje i kokos


Priprema: Pomešaj jogurt sa sokom od pomorandže, pa zatim u staklenoj posudi poređaj redom slojeve voća. Prelij ih jogurtom i na kraju pospi kokosom.

 

Ledena voćna salata


Sastojci: 500 g lubenice, 500 g dinje, 200 g borovnica,  8 kašika slatkog belog vina, 2 kašike meda, kašika nane i sok pola limunadinja-kup


Priprema: Lubenicu i dinju prepolovi, očisti i iseci na kockice. Potom properi i ocedi borovnice. Pomešaj slatko vino, med, listiće nane i sok od limuna, pa slatkim sokom prelij voće i ostavi ga u frižideru da se hladi najmanje pola sata.

 

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka