Da li zelena kafa zaista topi kilograme?

24. Sep. 2009.   //   Autor:   //   Celulit, Dijete, Kalorije, Lifestyle, Mršavljenje, Zanimljivosti, Zdravlje   //   No Comment

I u Srbiju je stigla “detoks” kafa o čijim svojstvima stručnjaci malo znaju, a potrošači je kupuju čak i kada nema deklaraciju, jer veruju da skida kilograme kao na reklami. Dijetetski dodatak ishrani stigao je na listu najtraženijih proizvoda, ne samo u Beogradu nego širom zemlje.

Potrošači za dvonedeljni tretman ili 14 kesica kafe koja se pije samo jednom dnevno ne žale ni do 50 evra koliko proizvod košta u skupljim apotekama. Mnogi kupci su u neznanju papreno platili plagijate, jer su špekulanti sa sivog tržišta u zelenoj kafi već prepoznali brzu zaradu.

U potrazi za zelenom “detoks” kafom i objašnjenjem kakav je to proizvod i odakle dolazi, “Potrošačka Politika” obila je pragove dvadesetak apoteka i biošpajza u Beogradu. Obilazak je, uglavnom, bio uzaludan, jer je (čudom) većina prodavaca “upravo prodala poslednju kutiju”. Ali ukoliko kupac ostavi broj telefona, a možda i kaparu, trgovci su uglavnom spremni da već narednih dana obezbede potrebne količine.

Samo u jednoj apoteci farmaceut je otvoreno priznao da njihova apoteka više ne prodaje zelenu kafu u kesicama nego samo u tabletama koje „potpisuje” jedan hrvatski proizvođač.

“Deklaracija kafe od koje se sprema napitak bila je vrlo misteriozna. Bila je nepotpuna, i pored toga što smo pokušavali, nismo uspeli da otkrijemo ko je proizvođač, uvoznik, niti koliki je rok trajanja proizvoda. Dobili smo informaciju da od 1. oktobra posao distribucije ovog dijetetskog suplementa preuzima jedan od najvećih uvoznika i proizvođača i odlučili da sačekamo”, rekao je za “Politiku” ovaj farmaceut.

Niko ne zna tačan sastav ove kafe

Na Farmaceutskom fakultetu nisu mogli da objasne o kakvom napitku je reč. Jedino su rekli da pretpostavljaju da je u pitanju nefermentisana kafa sa više polifenola (sastojak svake kafe) koji usporava nastanak slobodnih radikala u organizmu.

Slično je i s nutricionistima. Malo ko zna kakvog je tačno sastava zelena “detoks” kafa i priznaju da su za nju uglavnom čuli od prijatelja koji su je pili da bi smršali. Efekti su bili različiti, nekome je pomogla, nekome ne. Jasno je da nije reč o magičnom preparatu za mršavljenje.

“Niko od onih koji su ga pili nije smršao samo od takvog napitka već je, kao i kod svake dijete, bilo neophodno promeniti i režim ishrane”, kaže Ana Todorović, nutricionista beogradskog Doma zdravlja Savski venac.

Ona dodaje da je ova kafa verovatno slična zelenom čaju. “Ukoliko je tako, onda ova kafa ima niz sastojaka koji omogućavaju da se štetne materije, poput nagomilanih sadržaja u debelom crevu izbace iz organizma.”

Tehnolozi ističu da je kofein u sirovoj kafi stabilna komponenta koja na prirodan način stimuliše organizam, ubrzava cirkulaciju i metabolizam, pa u tom smislu može da utiče na izbacivanje tečnosti iz tela i smanjenje kilograma.

Ipak, taj efekat ne može čudesno da topi masne naslage, kako mnogi očekuju, ukoliko se nastavi sa nezdravom ishranom i zanemare fizičke aktivnosti.

Proizvod mora imati deklaraciju

Neke od apoteka na periferiji grada nude kafu proverenim kupcima, u kutiji, na komad, tablu, ali bez deklaracije. Postoje čak i liste čekanja kupaca koje prodavci zovu pošto isporuke navodno stignu.

U prodavnicama zdrave hrane bili su otvoreniji, pa su priznali da u ponudi imaju više ovakvih proizvoda, različitih dobavljača, sastava i cena. Ipak, i ovde su sve količine bile već rasprodate. Na pitanje šta preporučuju kupcima objasnili su da potrošači sami znaju šta žele. Nije im, tvrde, bitno koliki procenat zelene kafe sadrži proizvod, niti odakle se uvozi u Srbiju, nego isključivo koja ga je pevačica koristila.

Načelnik beogradske Sanitarne inspekcije dr Zoran Panajotović kaže da niko od proizvođača nije obavestio inspekciju da je počeo proizvodnju zelene kafe, ali da nije ni imao obavezu da to uradi.

“Uvozni proizvodi prolaze uobičajenu proceduru na granici i moraju, naravno, da imaju deklaraciju, što važi i za one domaćeg porekla. Ako već u apotekama ima proizvoda sa šturim deklaracijama ili bez njih, pitanje je za apoteke zašto ih naručuju i zašto nam to ne prijave”, ističe Panajotović.

Prema njegovim rečima, u nadležnosti sanitaraca nije da ispituju delotvornost dijetetskih proizvoda. Panajotović poručuje potrošačima da ukoliko kupe bilo koji dijetetski proizvod bez validne deklaracije slučaj obavezno prijave sanitarnoj inspekciji.

Zelena “detoks” kafa, kao i svaki drugi proizvod koji je Agencija za lekove kategorisala kao nelek, odnosno dijetetski suplement mora da sadrži kompletnu deklaraciju: taksativno naveden sastav proizvoda, dejstvo, način upotrebe i čuvanja proizvoda. Poseban akcenat mora da bude na neženjenim dejstvima jer konzumiranje zelene kafe može negativno uticati na korisnike koji imaju problema sa hipertenzijom, dijabetesom, kao i na trudnice, dojilje i decu, mlađu od 16 godina.

Obaveza proizvođača je da istakne i nutritivnu i energetsku, ali i informacije o proizvođaču i rok upotrebe.

Od 180 do 3.700 dinara

Marketinški trikovi kojima se razvijaju ovako unosni poslovi, gde uz legalne distributere cvetaju falsifikati, pre Srbije isprobani su i u mnogim zemljama u Evropi.

Još prošle godine Hrvatsku je potresala kafena groznica, a proizvod se već nudi i na Internetu po nižim cenama nego u apotekama, ali takođe bez obavezne dokumentacije koja prati proizvod koji je regularno ušao na tržište.

Na forumima se uveliko vode polemike, ne samo o delotvornosti (većina tvrdi da stvarno ima efekta), nego i o uvoznicima i načinima na koje stiže do potrošača. Tako se može saznati da se u inostranstvu zelena kafa već prodaje u svim supermarketima, da je ima u kafićima, a u ponudi je čak i organska, nešto skuplja kafa.

Srbija prednjači po cenama. U Irskoj pakovanje od 42 kapsule košta 13 evra i pije se tri puta dnevno, dok je kod nas oko dve hiljade dinara. Kesica kafe kod nas može da se nađe za 180 dinara, a u pojedinim apotekama koje je prodaju isključivo u kutijama ide i do 3.700 dinara.

Izvor: (MONDO)

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka