Mitovi o ishrani: Kasni obroci ne debljaju, a C vitamin ne sprečava prehlade

27. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Kalorije, Lifestyle, Mršavljenje, Zdravlje   //   No Comment

vodaIako  većina nije opasna, mitovi o ishrani postoje i toliko su zastuljeni da ljudi često po njima usklađuju svoje  navike.

Kako se za mnoge ispostavilo da su  samo mitovi, nastali iz zastarelih verovanja koji nemaju nikakve veze s onim kako naše telo funkcioniše, britanski  nutricionisti su odlučili negirati neke od najčešćih.

  • Kasni obroci debljaju

Opšte prihvaćeno verovanje kako obroci pre spavanja pridonose nakupljanju kilograma prvo pada na testu istinitosti. Naime, jedino je bitno da dnevni unos kalorija odgovara dnevnim potrebama tela. Kada ćemo te kalorije uneti u organizam, nema nikakve važnosti.

  • Nakon jela nema vežbanja

Dok vežbamo, mišićima treba više krvi kako bi se opskrbili kiseonikom. I vežbanje i jedenje imaju određene zahteve, od cirkulacije pa nadalje, ali sasvim je prihvatljivo vežbati nakon obroka, ali ipak ne preintenzivno da mišići ne "povuku" previše kiseonika jer bi posledica mogli biti grčevi u želudcu.

 

  • C vitamin protiv prehlade

Suprotno verovanju jedino dokazano je da dodaci vitamina C smanjuju rizik od infekcije kod osoba kojima manjka tog vitamina i kod onih koji su podložni ekstremnim fizičkim aktivnostima. Za sve ostale konzumacija dodataka ishrani koji ga sadrže pokazala se potpuno besmislenom.

  • Dve litre vode dnevno

Unos tečnosti zavisi od opsega tela i dnevnim aktivnostima. Sav višak će samo proći kroz telo.

Izvor: 24 sata

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka