Prirodna jesenja nega

26. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Recepti   //   No Comment

Maske od svežeg sezonskog voća su jeftine, prave se brzo i lako, a izuzetno prijaju koži. One ne mogu da štete, osim ako niste alergični na neku namirnicu. Pravilo je jednostavno: ono što ne smete da jedete nemojte stavljati na kožu.

  • Grožđe omekšava kožu

Piling od grožđa odličan je tretman za grubu kožu bez sjaja. Oljuštite zrna grožđa, stavite ih u posudu i izgnječite viljuškom. Procedite dobijenu smesu kroz gazu, a zatim kružnim pokretima nanesite na lice pulpu koja je ostala u gazi. Tako ćete sa površine kože ukloniti izumrle ćelije, a vaš ten učiniti mekim i glatkim.

  • Jabuka za mladalački izgled

Jabuke su bogate vitaminima A, C i E, koji štite organizam od slobodnih radikala odgovornih za starenje kože. Imaju antioksidantno i tonificirajuće dejstvo, štite kapilare i pospešuju mikrocirkulaciju. Uzmite dva–tri kilograma jabuka, sameljite ih s korom u mašini za mlevenje mesa i ostavite smesu da stoji na sobnoj temperaturi osam sati. Pomoću gaze napravite obloge od jabuka, stavite ih na prethodno lepo očišćena željena mesta, pa ih ostavite da deluju oko 20 minuta. Posle skidanja obloga opustite se u kupki kojoj ste prethodno dodali 20 kapi ekstrakta nevena i kamilice. Kupka će dodatno omekšati kožu.

  • Dunja leči kožu

Dunja je poznata po svom blagotvornom dejstvu na upalne procese, pa je samim tim odlična za iritiranu i problematičnu kožu. U litar vode dodajte 150 grama semenki dunje. Kuvajte na blagoj vatri 15 minuta, procedite i ostavite da se ohladi. Upaljenu kožu, bubuljice i akne mažite vatom umočenom u ovaj tonik, i to nekoliko puta dnevno.

  • Kako se koriste prirodne maske

-Što je povrće ili voće bolje usitnjeno, to će koža bolje moći da iskoristi hranljive materije iz njih, pa će tretman biti efikasniji
-Višak maske ili tonika možete čuvati u frižideru, ali ga morate iskoristiti u sledeća tri dana. U suprotmom je bolje baciti ga.
-Pre nego što stavite masku, dobro očistite lice ili deo na koji je nanosite. Područja oko očiju i usana zaobiđite.
-Ako ste alergični na neku namirnicu, nemojte je stavljati na kožu.

  • Kruška skuplja pore

Za masnu kožu s proširenim porama odlična je maska od kruške. Izgnječite jednu veliku zrelu krušku, dodajte dobijenoj kaši dve kašike limunovog soka i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Nanesite masku na čisto lice i ostavite da deluje 10 minuta. Potom isperite mlakom vodom.

  • Bundeva za blistav ten

Zbog beta-karotena i vitamina A bundeva je odlična za problematičnu, nečistu i masnu kožu. Bundevu bez kore isecite na kockice i skuvajte na pari. Dve kašičice dobijenog pirea pomešajte sa pola kašičice meda i pola kašičice hladnog mleka. Ako imate masnu kožu, dodajte i nekoliko kapi soka od sveže jabuke.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka