Nega noktiju – saveti za zdrave nokte

17. Jun. 2009.   //   Autor:   //   Lepota & Nega, Nega tela, Nokti, Zdravlje   //   No Comment

Ukras lepih ruku su negovani nokti. Pogrešno je mišljenje da se nega noktiju sastoji samo u lakiranju. Nokte treba prvo pravilno manikirati, a tek na kraju lakirati.

1. Nega kožice na noktima

nokti_savjeti_mPrilikom uređivanja zanoktica na noktima morate paziti da ne isečete preduboko kožicu sa strane, pa da vam je zanoktica potisnuta. Bolje od se;enja kožice je potiskivanje  pomoću posebnih sredstava koje omekšavaju kožu i tako omogućuju pomeranje kožice. 

Prvo skinite lak sa noktiju posebnim sredstvom za tu svrhu (čisti aceton je prejak). Nakon toga nanesite na kožicu posebno sredstvo za omekšavanje kožice (cuticle remover) ili nokte potopite u sapunskoj kupci. Kad vam kožica omekša potisnite je štapićem.

2. Oblikujte nokte turpijicom

Kako bi sprečili pucanje ili lomljenje noktiju, da bi vam nokti lepše izgledali, redovno ih turpijajte i podrezujte. Pri tome pazite da vam svi nokti budu iste dužine.

3. Poliranje noktiju

Jednom nedeljno polirajte nokte kako bi poboljšali cirkulaciju. Polirajte nokte na jednoj ruci barem dva minuta, ali pazite da vam pritisak nije prejak, kako ne bi oštetili nokte. Za ovo možete koristiti četku za nokte. Nakon poliranja nanesite ulje na nokte kako bi bili zdraviji i jači.

4. Vlaženje 

Uvek imajte pri ruci kremu za ruke, pa čim osetite da su vam ruke suve ili im treba zaštita, namažite ih kremom. 

5. Bela olovka za nokte

Ovo vam je odlčno za poboljšavanje izgleda noktiju. Nanesite olovku ispod vrhova noktiju – to će vam izraziti boju noktiju i izgledaće vam uredni i čisti. 

6. Hrana za nokte

Ako imate neki od sledećih simptoma, bilo bi dobro da promenite ishranu:

nokti_savjeti 2· manjak vitamina A i kalcijuma vam se može manifestovati kroz suve i lomljive nokte. 
· nokti savijeni prema dole znak su manjka proteina, folne kiseline i vitamina C.
· vertikalne linije na noktima ukazuju na slabu probavu i apsorpciju minerala ili proteina i manjak vitamina B12 i gvožđa.
· manjak vitamina B12 može dovesti do suvih, vrlo zaobljenih vrhova nokta  ili tamnije boje.
· bele tačke na noktima pokazuju manjak kalcijuma i cinka.
· tamnocrvena boja pokazuje slab metabolizam zbog konzumacije teške, slane i masne hrane.
· žućkasti nokti ukazuju na nepravilan rad jetre.
· plavi nokti mogu biti posledica nepravilnog rada pluća i srca.
· anemija, slaba cirkulacija i slabi energetski nivo u jetri i bubrezima mogu se manifestovati kroz blede nokte.

Kako bi vam nokti bili zdravi i lepi povećajte unos kalcijuma,  kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: sumpor, gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: D, A i E.

7. Lakiranje noktiju

Kao podlogu stavite bezbojni lak koji štiti nokte od "listanja" i pucanja, pa čini nanos laka u boji jednoličnijim. Obojeni lak se može stavljati u dva sloja, jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, kao i boju i sjaj. Svaki sloj laka se mora  osušiti prije nego što se nanese novi.

8. Držite lak za nokte na hladnom mestu

Nemojte lak za nokte držati na toplom, jer će se promeniti konzistentnost, pa bi bilo dobro da ga držite na hladnom mestu.

x1341496493966963349. Manje je više

Nemojte skidati i ponovno nanositi lak za nokte više od jednom ili dva puta nedeljno. Ovo će isušiti vaše nokte. Bilo bi dobro da za uklanjanje laka za nokte koristite sredstvo koje istovremeno i  vlaži nokte.

10. Masaža ruku


Masažom ruku poboljšavate cirkulaciju i povoljno utičete na zdrav rast noktiju. Ovo je i savršeni način da opustite mišiće ruke i osećate se izvrsno.

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka