Strije – kako ublažiti problem?

21. Oct. 2009.   //   Autor:   //   Celulit, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

Njih se nikada potpuno ne možemo rešiti, ali možemo sprečiti njihovo nastajanje i smanjiti postojeće

Kada se strije jednom pojave, ne mogu nikada nestati u potpunosti. Bitno je naći način da ih učiniš što manje vidljivim, pa zato što ranije počni da ih tretiraš raznim preparatima. Dok su još crvene ili crvenkastosmeđe nijanse, veća je šansa da ih neutralizuješ. Jednom kada se linije poravnaju s površinom kože i izblede, postaju manje vidljive i teže ih je lečiti. Iako postoji teorija da na pojavu strija utiče nasledni faktor elastičnosti kože, postoje i mere prevencije koje možeš da preduzmeš kako bi sprečila njihovo nastajanje ili im barem ublažila intenzitet:

  • Masiraj kožu rukavicom ili masažnom četkom kako bi pojačala cirkulaciju.
  • Svakodnevno nanosi hranjive kreme ili losione na kritična područja kako bi održavala elastičnost kože.
  • Jedi hranu koja pomaže zdravlju vaše kože, bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijumom.

Kreme i losioni

U ranoj fazi strije se mogu minimalizovati hidratantnim kremama. Ulje s vitaminom E, koje pomaže opštem stanju kože, može smanjiti vidljivost strija. Vitamin A takođe odlično omekšava kožu, ali nije efektan kao retinol-A, koji pomažu koži da stvori nove zdrave ćelije. Kreme su efektne u hidrataciji spoljnjeg sloja kože, ali ne mogu uvek prodreti dublje u kožu, gde strije i nastaju. Takođe, ne mogu promeniti već nastala oštećenja kože, ali mogu veoma dobro delovati na strije u nastajanju. Može ti pomoći i ružino ulje ili mleko za telo koje sadrži voćne kiseline (AHA). One, naime, pomažu u regeneraciji ćelija kože, odnosno, sagorevaju spoljni sloj ćelija kože, pa one unutrašnje i zdravije izlaze na površinu poboljšavajući tako teksturu i boju kože čineći je i podobnom za upijanje hranjivih sastojaka iz krema i losiona koji joj vraćaju elastičnost. Nakon nekoliko nedelja tretmana AHA kiselinama strije postaju manje vidljive, a koža fleksibilnija.

Laser
Jedna mogućnost uklanjanja strija je i terapija laserom, koja je delotvorna samo ako su strije još mlade, odnosno, u fazi nastanka. No, ni ovaj tretman ne uklanja strije do kraja nego ih samo izbledi. Laser reaguje samo na tamnije nijanse pa, kada su strije tamnocrvene ili smeđe- biće i najdelotvorniji. Za vidljivije rezultate potrebna je serija od barem desetak tretmana. U borbi protiv strija na raspolaganju su ti i razni aparati koji deluju na principu kolagena- raspodeljuju ga, vraćaju koži bolju teksturu, strije postaju manje izražene, a koža lepša, kao i oni koji laganim usisavanjem i dubinskom masažom područja zahvaćenog strijama pojačavaju cirkulaciju u tkivu i do 200 posto. Istovremeno izbacuju iz organizma toksine i nakupine vode. Sve to skupa deluje tako da strije postanu manje vidljive.

Trudnoća

Između 75 i 90 odsto žena dobije strije u trudnoći. Pojavljuju se u drugoj polovini trudnoće (šesti i sedmi mesec) kao jake crvene linije, najčešće u donjem delu stomaka, ali moguće su i na grudima, zadnjici i bokovima. Nastaju kao posledica rastezanja kože, a iako pucanje kože nije bolno, mogu izazvati iritaciju i svrab. Kao mera opreza budućim majkama se preporučuju specijalne kreme i losioni protiv strija.

Zavisno od prirodne boje tvoje kože, strije se prvo pojavljuju kao ružičaste, crvenkastosmeđe ili tamnosmeđe linije koje tek posle dobijaju ljubičastu nijansu. S vremenom se te linije izravnavaju s površinom kože i prime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodnog tona kože. Postepeno postaju manje primetne, ali nikada ne nestaju. Mogu se pojaviti bilo gde na telu gde se koža rastegnula, a najčešće na delovima gde se skladišti salo- abdomenu, grudima, nadlakticama, bokovima i stražnjici.

Izvor: Ženski kafe

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka