6+ Saveta o prirodnom sušenju lokni

20. Feb. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

AO1431WHUU2BA-mAko imate kovrdžavu kosu i želite da je negujete kao takvu, najbolje bi bilo da je posle pranja sušite prirodnim putem. Razloga za to ima više – manje je štetno za kosu, ne trošite struju, ruke su vam slobodne sve vreme i niste vezani za mesto, frizura će vam biti bolja,… Iako verovatno nemate uvek vremena da vašu kosu ostavite da se suši natenane, kada to budete učinili, možda bi bilo dobro da znate poneki Kremašicin savet za ovu proceduru.

Možda vam se čini pomalo besmisleno davati/čitati savete koji su upućeni onima koji suše svoju kovrdžavu i talasastu kosu prirodnim putem. Šta ima tu?! Opereš, obrišeš kosu i malo sačekaš. Pa da, u suštini… Ali možemo da vam iskucamo par kratkih uputnica kako bi ste vašu uvijenu kosu brže i prijatnije osušili, a da dobijete bolje rezultate. Kosa bi trebalo, ukoliko obratite pažnju na nekoliko sledećih detalja, da bude manje naelektrisana i čupava, ali i manje slepljena.

1. Ostavite kosu uvijenu u peškir da se dobro ocedi. Pokušajte da nađete što deblji peškir, tj. onaj koji najbolje upija. Super su oni mikrofiber peškiri. Peškiri koji su prilikom pranja tretirani omekšivačem rublja nešto slabije upijaju. Nemojte trljati kosu peškirom jer to može oštetiti vlas i stvoriti vam gomilu nakostrešenih dlačica na površini kose. (To je ono što Amerikanci kažufrizzy.) Lagano tapkajte i stiskajte peškirom po kosi.

2. Raščešljate kosu. Nezaboravite da je mokra kosa podložnija oštećenjima nego suva, pa zato obavezno koristite češljeve sa šire raspoređenim zupcima. Češljevi od prirodnih materijala su najbolji jer ne stvaraju statički elektricitet. Nanesite prilikom češljanja malo seruma ili silikonskih kapi na kosu. U inostranstvu čak postoje da se kupe i serumi koji pomažu da se ubrza sušenje kose. Istisnite kap ili dve seruma na dlan i razmažite po celim šakama. Nanesite serum samo vrhovima prstiju počevši od zadnjeg dela glave ka spolja, sve do lica. Ovako se najravnomernije raspoređuje preparat po kovrdžavoj kosi.

3. Sada je vreme da se nanesu neki preparati za oblikovanje. Stavljanje seruma je opciono i predstavlja samo bazu, za prijatnije raščešljavanje i prevenciju iskrzalih dlačica. Da bi se sprečio izgled “mokre kose” ili slepljene kose u fronclama odličan će biti neki laganiji gel (dakle, ne onaj extra hold ili extra strong) ili pena za kosu. Oni neće toliko otežati kosu. Za valovitu ili kovrdžavu kosu ulepšaće teksturu krema sa srednjom jačinom učvršćivanja (medium hold).

crtez1

  • Mini savet

Pošto će proizvodi za učvršćivanje učini vašu kosu vlažnijom, lako se možete prevariti i staviti previše preparata. Zapamtite da je uvek lakše dodati još učvršćivača nego ispirati višak.

bigstockphoto_beauty_with_curly_hair_2726146.s600x600

4. Našušurite. Umesto toplog vazduha, koristite ruke za oblikovanje kose. Prstima provucite od korena kose podižući je, da bi vreme sušenja bilo kraće. Zabacite kosu ispred sebe i prodrmajte s vremena na vreme da bi se vazduh provukao kroz pramenove. Ako želite da dobijete na volumenu, razdelite kosu sa suprotne strane od one na kojoj obično nosite razdeljak, pa je posle sušenja očešljate na uobičajen način. Za one sa jako kovrdžavom kosom će biti veoma poželjno igrati se prstima uvijajući poneki zaseban pramen.

5. Naglasiti teksturu. Za blago valovitu kosu postoji puno opcija. Pletenje, uvijanje u krpice, sunđerčiće ili viklere, uvijanje u punđu, ili strategijsko uvijanje ponekog pramena kačivši ga ukosnicom za potiljak. Manje-više sve dolazi u obzir.

6. Upamtite: Ravna i ređa kosa se brže suši, dok gušćoj i kovrdžavijoj kosi treba nešto više vremena. Kojom brzinom će se kosa osušiti zavisi od mnogo faktora – vrste šampona i balsama koje ste koristili, kao i vlažnost vazduha i temperatura u prostoriji. Ako imate dovoljno slobodnog vremena, isplati se ponekad uložiti u ovakav ritual. Neće biti ružne, čupave, beživotne i naelektrisane kose.

Savet plus: Ako niste sasvim zadovoljni proizvodom koji koristite za učvršćivanje kose i negu, probajte da napravite sami svoj 2-u-1 proizvod. Ko je rek’o da se to ne sme?! Biće to neki koktel preparat u vašoj režiji. Taman kako treba. Možete, recimo, staviti u dlan malo mirišljave pene za učvrćvanje i neki serum za suve krajeve ili antifizz serum, pomešati i naneti prstima na kosu. Gel za učvršćivanje & hranljiva krema za kosu – ta može biti dobitna!

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka