Koja vam boja kose najbolje odgovara?

5. Mar. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Kozmetika, Lepota & Nega, Nega tela   //   No Comment

 

Koja vam boja kose najbolje odgovara?

Vatrena crvena, bombastična plavuša ili seksi brineta… Izbor boje ne zavisi samo o prirodnom tonu vaše kose, nego o još mnogo detalja

Zamislimo situaciju… Već neko vreme ste željni promene. Konačno ste odlučili za novu boju kose nakon što ste videli svoju prijateljicu sa novom frizurom i bojom. Žurite u prodavnicu, kupujete istu boju i sami se ofarbate kod kuće. Boja za kosu je prilično dobro primila, samo… gledajući se u ogledalo vidite kako vam ta nijansa nikako ne stoji.

Biranje savršene nijanse boje za kosu i nije baš tako jednostavno da, na primer, samo odete u prodavnicu i uzmete boju koja vam se najviše sviđa. Vaša boja kože, boja očiju, vaša prirodna boja kose (ili farba koju ste pre imali) igraju veliku ulogu u tome hoće li vam neka nijansa odgovarati ili ne.  

Je li smeđa prava boja za vas?

Ako se barem dvoje od sledećeg navedenog odnosi na vas, verovatno biste najbolje izgledali kao brineta:

* Trenutno imate „mišje“ smeđu boju kose. Vašoj prirodnoj boji fali živosti i sjaj koji bi joj dala bogatija smeđa nijansa.

* Želite nešto što nije zahevno za održavanje. Osim ako niste prirodno veoma svetlokosi, smeđe ofarbanu kosu je prilično lako održavati i šanse da ćete pogrešiti sa bojama za farbanje kod kuće su puno manje nego sa plavim ili crvenim nijansama. 

* Vaša kosa je oštećena i beživotno visi. Tamna kosa najbolje reflektuje svjetlost i sakriva oštećenja.

Kako najbolje istaknuti smeđu kosu?


 

  • Nijansu smeđe uskladite s frizurom. Kako biste istaknuli čokoladnu boju kose, odaberite tamnije, jednobojne nijanse ako imate dužu, ravno ošišanu kosu. Ako imate kraću kosu ili postepeno ošišanu, neka vrhovi budu nešto svetliji ili napravite svetlije i tamnije smeđe pramenove kako biste istaknuli teksturu frizure.

  • Idite u ekstreme. Najzapaženije brinete su one koje su ili veoma tamne ili veoma svetle. Sa nijansom u „sredini“ stopićete se sa okolinom, ali na negativan način.
  • Farbanje kod kuće? Odlučite se za pola-pola. Jedna od najčešćih greški koja se dogodi kod farbanja kose kod kuće je nijansa smeđa koja sa vremenom ima narandžasti odsjaj. To je rezultat korištenja previše „tople“ nijanse. Ako želite pravu zlatno smeđu nijansu, kupite jednu zlatno smeđu boju i jednu neutralno smeđu. Izmješajte ih i onda nanesite na kosu.
  • Klonite se laka za kosu, ako je moguće. Ništa ne oduzima sjaj smeđoj kosi, nego da je „ugušite“ u laku, tvrdi Robinson. Ako morate lakirati, onda finiširajte sa sprejom za sjaj kose.
  • Čuvajte se crne boje. Ako želite potamniti svoju već smeđu kosu na tamniju nijansu od tamno čokoladne, posetite frizera. Jednom kad se ofarbate u crno, više nema povratka. Jedini način da se te boje rešite je profesionalna dekolorizacija boje u salonu, a to će ipak biti opterećenje i za vašu kosu, ali i za novčanik.

Make up saveti za brinete:

  • Na trepavice nanesite mnogo crne maskare. Trepavice moraju biti što tamnije kako bi izbalansirale tamnu boju kose.
    Poigrajte se senkama u bojama dragog kamenja (intenzivne boje sa malo shimmera). Brinete  mogu „priuštiti“ dramatično našminkane oči. 
    Ako vam tamna kosa dodatno ističe bledo lice, balans možete postići svetlucavim bronzerom.

 

Je li crvena boja kose prava za vas?

Ako se barem dvoje od sledećeg navedenog odnosi na vas, verovatno biste najbolje izgledali kao crvenokosa:

*Boja vaše kože vuče na ružičasto. – Za veliku većinu žena postoji nijansa crvene. Žene sa tenom koji vuče na ružičasto najbolje će izgledati sa crvenom kosom. Isto tako, žene s maslinastom puti najteže će pronaći svoju nijansu crvene. 

 
*Niste stidljivii. Crvena privlači pažnju, pa morate imati dovoljno samopouzdanja da podnesete sve te poglede na sebi. – Crvena kosa je kao šljokičasta haljina, u sobu ulazi pre vas.

*Kosa vam je u relativno dobrom stanju. Ako imate suvu ili oštećenu kosu, ona će teško na sebe prihvatiti molekule crvene boje  (koja se brzo ispira i iz zdrave kose).

*Nije vam problem redovno odlaziti na farbanje. Već smo spomenuli crvena se boja najbrže ispira, a i izrastak je na crvenoj kosi veoma uočljiv.

Kako najbolje istaknuti crvenu kosu?

  •  Kosu perite što je ređe moguće. – Idealno bi bilo da je perete dva puta nedeljno, ili svaki drugi dan ako je kosa masna. Isto tako, kosu ispirajte mlakom, nikad vrućom vodom.
  •   Izbegavajte jake šampone. Većina šampona kojima se tretira perut su „teški“ za farbanu kosu, a za crvenu kosu znače „smrt“ i jako ubrzavaju proces izbeljivanja boje.
  •  Potražite stručnu pomoć. Pitajte frizera za savet o proizvodu kojim ćete kod kuće negovati boju i učiniti je dugotrajno intenzivnom i sjajnom. Na tržištu je dosta proizvoda koji to tvrde.
  •   Zaštitite se. Crvena kosa oksidira brže nego  bilo koja druga boja, pa ako planirate provoditi vreme na otvorenom, zaštitite kosu proizvodima koji sadrže UV filtere.
  •  Nemojte isprobavati nijansu patlidžana. Ljubičasto-crvena ne izgleda prirodno i retko kome stoji. Radije birajte nijanse poput: bakreno crvene, „jagoda“ crvene ili kestenjasto crvene.

Makeup saveti za crvenokose:

  •  
    Izbegavajte tamni, smokey makeup. Vaša kosa sama po sebi dovoljno privlači pažnju.
    Mislite ružičasto. Iako se za crvenokose žene obično preporučaju ruževi krem boje, ružičast ruž ili sjaj izgledaju divno na crvenokosim ženama.
    Nemojte usklađivati nijansu kose i obrva. Ako nije prirodno, izgledaće bizarno.

Je li plava boja kose prava za vas?

Ako se barem dvoje od sledećeg navedenog odnosi na vas, verovatno biste najbolje izgledali kao plavuša:

 
*Bili  ste svetlokosi u detinjstvu. – Ako vam je kosa bila svetla kad ste bili mali, posebno ako je još jače posvetlila na suncu, onda verovatno imate odgovarajuću put za plavu kosu.

*Ako možete priuštiti redovno održavanje kose. Isto kao i sa crvenom kosom, biti plavuša nije jeftino. – Mislite o svojoj plavoj kosi kao najvažnijim modnim dodatkom, kojeg nikad ne skidate. Morate je savršeno održavati redovnim posetama svom frizeru i odličnim proizvodima za kosu.

*Možete podneti pažnju muškaraca. –
Nije slučajnost da je plava boja kose najpopularnija u Los Angelesu – gde je veoma važno da vas primete.

Kako najbolje istaknuti plavu kosu?

  • Hladno ili neutralno za kod kuće. – Ako sami farbate kosu kod kuće, opredelite se za hladne, neutralne tonove, radije nego za tople poput zlatnih ili nijansi boje meda. – Ako se odlučite za toplije tonove, postoji rizik da vam kosa poprimi narandžasto zlatni sjaj.
  •  Izbegavajte alkohol. „Veštačke“ plavuše često imaju suvu, beživotnu kosu, a korišćenje proizvoda koji sadrže visok postotak alkohola može situaciju samo pogoršati. Alkohol često sadržavaju lakovi, pene ili gelovi, pa obratite pažnju na sastav preparata.
  •  Izbeljivanje ostavite za zube. – Mnogo žena izjednačava hladnu, platinastu kosu sa elegancijom, ali u stvari ona vas čini umornijima. Bolji pristup? Od svog frizera tražite da vam stavi baznu boju u zlatnom tonu i doda „hladnije“ pramenove.
  •  Prepustite se stručnjacima. Ako kosu želite posvetliti za više od dve nijanse od svoje prirodne boje, obavezno otiđite u frizerski salon jer je tako velika promena prilično rizična za kućnu radnju.
  •  Imajte trik u rukavu. Sigurno ćete doći u situaciju kada ne stignete u salon ili možda nemate novca. Umesto da patite sa veoma primetnim izrastkom isprobajte ovaj trik… Kupite pepeljasto plavu boju i pažljivo je četkicom nanesite samo na izrastak i ostavite tri minuta. Ovo će lagano posvetliti izrastak, a vi ćete dobiti na vremenu do odlaska u salon.

  • Makeup saveti za plavuše:

  • Nijanse breskve odlično odgovaraju svim plavušama.
    Ako ste ljubitelj crvenih usnica, odlučite se za tanak, providniji sloj crvene i to samo za večernje izlaske.
    Odlučite se za smeđu maskaru, jer je u manjem kontrastu sa bojom vaše kose od crne maskare. 

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka