Nastavci za fen za kosu i čemu služe

16. Mar. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa   //   No Comment

kosaAko ste se ikada zapitali čemu služe svi oni dodatni nastavci koje bi trebalo iz nekog razloga da nakačite na krajnji deo fena za kosu – ovo je tekst namenjen vama. Videli ste neke od ovih dodataka u pakovanju vašeg novog  fancy fena i izgledali su vam čudno? Možda niste profesionalni frizer, pa zato nije ni čudno što nemate pojma. Nismo ni mi znale, al’ smo se raspitale.

Možda vam nikada nije palo na pamet da se nešto ovako zapitate. U tom slučaju, ovaj tekst vam može pomoći da u budućnosti napravite bolji izbor pri kupovini fena, tako što ćete odabrati onaj sa nastavcima za efekat koji želite da postignete.

Šta tačno rade ovi dodaci kad se nakače na izduvni deo fena za kosu zavisi od njihovog oblika. Postoji nekoliko osnovnih tipova nastavaka, a o svakom dajemo po par rečenica.

Nastavci sa suženjem – koncentratori

Ovakvi nastavci su veoma često deo propratne opreme fena za kosu. Čak i onih jeftinijih. Ima ih u raznim oblicima i veličinama, ali svi oni imaju istu namenu – pomažu da se vazdušni mlaz koncentriše na manju izduvnu površinu. Ovako dobijate uži tok toplog vazduha koji možete usmeriti na određeni deo glave ili pramena kose na četki. Korišćenjem ovakvog nastavka možete lakše kontrolisati mlaz prilikom feniranja. Za dobijanje sjajnih lokni usmerite mlaznik (izduvni otvor fena) na četku oko koje ste obavili pramen kose, od korena, pa sve do krajeva. Takođe, sa ovim nastavkom je dobro koristiti srednju jačinu mlaza koji je veće temperature, kako bi sušenje bilo brže i kako vam kosa ne bi letela na sve strane.

nastavak1

Široki nastavci – raspršivači ili difuzeri

Odlični su za talasastu ili kovrdžavu kosu. Ovaj nastavak će pomoći da se mlaz toplog vazduha razbije, odnosno raspši po većoj površini, smanjujući mu intenzitet. Dakle, potpuno suprotna stvar od koncentratora. Kod ovog nastavka je dobro i to što se njime manje stvaraju one sitne nakostrešene dlačice na površini kose (popularno nazvane frizzies). Najčešće ćete se susresti sa difuzerima koji imaju deblje zupce usmerene od mlaznika ka kosi. Ovi plastični “prstići” bi trebalo da blago prelaze po kosi tokom feniranja i tako stvore vazdušastiju frizuru, dajući joj malo dodatnog volumena. Ređe se mogu naći difuzeri bez zubaca. Oni rade istu stvar, ali u nešto slabijoj meri.

nastavak2

Igličasti nastavci

Kao što razni češljići sa ređe raspoređenim zupcima služe za tapiranje, tako i nastavci ovog tipa pomažu kod pravljenja frizura sa većim volumenom. Ima ih u raznim varijantama (pogledajte sliku ispod), sa zupcima raspoređenim u različitim formama. Ono što treba da znate je da se nastavci sa kraćim zupcima koriste za kraću kosu, a oni sa dugačkim iglastim zupcima bolje odgovaraju dugoj kosi.

siljci

Nastavci u obliku četke za uske fenove

Iako se kod nas manje koriste, ovakvi fenovi sa uskim i dugačkim mlaznikom su veoma korisni i česta su pojava na zapadu. Oni mogu imati razne nastavke. Recimo, oni širi, u obliku četke za kosu, služe za glancanje guste kose i za sjaj. Nastavak sa   gusto raspoređenim zupcima obično služi za ispravljanje kose, a oni sa retkim zupcima su dobri za raspravljanje zamršene kose prilikom feniranja.

cesljici

13383-001947_l

Neobični nastavci – ne spadaju ni jednu od navedenih grupa

Manje poznati nastavci mogu biti:

* Adapteri – nastavak koji služi da se na njega mogu nakačiti ostali nastavci. On od vašeg fena pravi onaj sa univerzalnim mlaznikom, pogodnim za kačenje nastavaka bilo kojeg tipa, marke i proizvođača.

*  Cevasti nastavak, kakav je npr. Remington Emi Airwave Anti-Static Style System’s attachment, služi za pravljenje razbarušene frizure, talasate kose “plaža stil” ili krevetske frizure. Umanjuje statički eliktricitet.

* Razni nastavci koji su dizajnirani kao kombinacija gore navedenih. Uglavnom su specijalizovani za određen tip friziranja, kao npr. efektnije ispravljanje ili uvijanje kose.

cudni

Evo i jednog vrlo popularnog gedžeta/fena za kosu. Ovaj fen-pištolj se može naći na ineternetu u online prodavnicama zanimljivih spravica po ceni od $39.

pistolhairdryer-small

Savet plus

Za dobro isfeniranu kosu potrebno ju je prvo izdeliti na više nivoa, i gornje slojeve pri tom podići i prikačiti ukosnicama za teme. Obavezno je početi od unutrašnjih slojeva ka spolja, jer se oni najsporije suše. Uvek fenirajte kosu usmeravajući tok vazduha od korena ka krajevima kose da bi vam kosa po završetku bila što glatkija i sjajna. Ukupno vreme feniranja ne bi trebalo biti duže od 20-ak minuta.

Verujem da ni ne treba da vam napominjemo da ne koristite fen za kosu blizu napunjene kade i da ne dirate utičnicu mokrim rukama.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka