13 zdravstvenih saveta koje svaka žena treba da zna

8. Jun. 2010.   //   Autor:   //   Kontracepcija, Lepota & Nega, Trudnoća, Zdravlje   //   No Comment

 

Oksfordski naučnici su 12 godina pratili zdravlje 1.300.000 žena i iz toga izvukli mnogo korisnih pouka. Evo najvažnijih koji mogu da posluže kao putokaz za zdrav život svake žene.

1. NE PRETERUJTE S ČISTOĆOM


Nedavno je objavljen podatak da čak 30 odsto žena ne pere ruke dovoljno detaljno i često. Međutim, za održavanje normalne higijene dovoljni su sapun i voda. Preterano korišćenje najsavremenijih antibakterijskih ponekad  je kontraproduktivno pošto oni ne samo da ne sprečavaju kijavicu i grip (koje prenose virusi, a ne bakterije) već mogu da poremete osetljivu ravnotežu različitih bakterija u našem telu, pa će tako oni jači mikrobi prevladati. Većina mikroorganizama nam ne pravi nikakve probleme, a mnogi od njih, poput onih koji se nalaze u našim probavnim organima, proizvode preko potrebne hranljive sastojke koji imaju suštinski značaj za dobro zdravlje, a upravo njih ubijaju antibakterijski preparati.

2. KORISTITE PILULU

 

Kontraceptivna pilula drastično smanjuje rizik od raka jajnika. Štaviše, ta zaštita traje još barem 30 godina nakon što prestanete da je pijete. Studija istraživača iz Oksforda pokazala je kako je posle 10 godina korišćenja pilule rizik od raka jajnika smanjen za 20 odsto. Žene koje je piju 15 godina prepoloviće tu opasnost.

3. PIJTE ČAJ


Stručnjaci su dokazali da bolesti desni predstavljaju značajan faktor u nastanku srčanih oboljenja. Mikrobi u usnoj duplji stvaraju na hiljade sitnih krvnih ugrušaka, koji mogu da izazovu suženje arterija, najčešći uzrok infarkta.
S obzirom na podatak da kardiovaskularne bolesti godišnje ubiju više žena nego rak dojke, veoma je bitno da sačuvamo zdrave desni. Konzumiranje crnog čaja jedan je od najboljih načina za borbu protiv karijesa i smanjenje kamenca.
Američki lekari su ustanovili da supstance iz crnog čaja ne samo što ubijaju bakterije u zubnom plaku već utiču i na enzim (glikoziltransferazu) koji pomaže da se šećeri iz hrane pretvore u lepljivu smesu i tako prianjaju za zube. Čaj takođe onemogućava bakterijama da prave „grudvice“ s drugim bakterijama u plaku, pa se količina tih štetnih naslaga znatno smanjuje.

4. UZIMAJTE FOLNU KISELINU

 

Većina žena ovaj dodatak ishrani vezuje za sprečavanje deformacija ploda: u prvih 12 nedelja trudnoće neophodno je uzimati 400 mikrograma folne kiseline.
Međutim, ona takođe smanjuje opasnost os staračke makularne degeneracije kod žena. Reč je o progresivnoj bolesti oka, koja često ne može da se leči i izaziva slepilo.
Sada je čuveni Medicinski fakultet Harvard dokazao da folna kiselina zajedno s vitaminom B6 i B12 smanjuje rizik od te teške bolesti za čak 41 odsto. U okviru tog istraživanja, koje je trajalo punih sedam godina, učesnice eksperimenta (iznad 40 godina starosti) uzimale su dnevno 2,5 miligrama folne kiseline, 50 miligrama vitamina B6 i 1 miligram vitamina B12.

5. IZBEGAVAJTE GAZIRANE NAPITKE


Dijetalne kole često sadrže fosfate u vidu fosforne kiselina, koji se koriste za poboljšanje ukusa (E338). Međutim, dokazano je da fosforna kiselina negativno utiče na apsorpciju kalcijuma.
Nalazi veoma uticajne Studije o osteoporozi Univerziteta u Fremingamu pokazuju da je ustanovljena nepobitna veza između kola napitaka i male gustine kostiju kod starijih žena. Istraživanje je pokazalo da je ta gustina četiri odsto manja ukoliko su žene pile samo pet gaziranih napitaka sedmično (uključujući četiri kole). To je zaista mnogo, pa se ženama preporučuje da smanje konzumiranje takve vrste pića.

6. NEMOJTE BITI PREMRŠAVI


Naučnici su ustanovili da je idealan indeks telesne mase oko 24. To znači da žena visoka 163 centimetra treba da ima oko 63 kilograma.
Dok se posledice gojaznosti naveliko iznose u štampi, dotle se mnogo manje zna o lošim stranama manjka kilograma. Dokazano je da mršavost smanjuje plodnost. Tako je sasvim izvesno da devojka s indeksom telesne mase 18,5 može imati problema sa začećem. Takođe se zna da žene s indeksom ispod 19 imaju veće izglede da obole od osteoporoze.

7. ODREKNITE SE DUVANA


Svi znaju da ćete tako izbeći rak pluća, ali će vas verovatno iznenaditi podatak da ćete biti pošteđeni raka grlića materice. Naime, nepobitno je dokazano da žene pušači imaju dvostruko više izgleda da obole od te vrste karcinoma.
Rak grlića izaziva infekcija humanim papiloma virusom (HPV). Nikotin se akumulira u sluzokoži grlića i tako onemogućava odbranu od papiloma virusa, a time i od karcinoma. Takođe se smatra da pušenje slabi imunitet.

8. SUNČAJTE SE AKO ŽELITE BEBU


Glavni uzrok neplodnosti kod žena jeste sindrom policističnih jajnika, koji doprinosi neredovnoj ovulaciji. Mnoge žene koje pate od ovog sindroma ili nemaju ovulaciju iz nepoznatih razloga imaju manjak vitamina D.
Kliničko istraživanje je pokazalo da 50 odsto žena pati od nedostatka vitamina D.
Istraživači sa Jejla ustanovili su da se, ako žene s neredovnim menstruacijama uzimaju vitamin D, rizik od sindroma policističnih jajnika i nenormalnih ovulacija smanjuje za čak 99, odnosno 93 odsto. Iako se mnoge žene plaše sunca zbog raka kože, uz odgovarajuću zaštitu, samo 20 minuta sunčanja dnevno pomoći će organizmu da stvori dovoljne količine tog vitamina.

9. PAZITE KOJE LEKOVE PIJETE


Pojedini lekovi doprinose pojačanoj osetljivosti kože na sunce. To su antibiotici, određeni preparati za snižavanje holesterola i visokog pritiska, kontraceptivne pilule, nesteroidne antiinflamatorne tablete (ibuprofen), pa čak  i preparati protiv akni. Ukoliko uzimate bilo šta od navedenog, oprezno sa suncem!

10. JEDITE VIŠE BANANA


Četvrtina žena srednjeg doba pati od depresije ili anksioznosti. Depresija se dovodi u vezu s niskim nivoom serotonina, čuvenog hormona sreće. Manjak serotonina često je izazvan nedostatkom aminokiseline triptofan, koju naš organizam ne proizvodi.
Najbolji način da steknete izvesne zalihe serotonina je da jedete namirnice bogate triptofanom: ćuretinu, mladi sir, banane i šljive. Naučnici vam savetuju da pojedete između četiri banane i 11 banana sedmično.

11. NEMOJTE PITI NI KAP ALKOHOLA


Jedan od ključnih rezultata studije „Milion žena“ sa Univerziteta u Oksfordu glasi da čak i jedna čaša vina dnevno povećava rizik od raka dojke za 9,5 do 10,6 odsto.
Studija je takođe
pokazala da se opasnost od svih tipova raka povećava s povećanjem konzumiranja alkohola i da bezbedna donja granica praktično ne postoji.

12. RODITE BAR DVOJE DECE PRE TRIDESETE


„Studija milion žena“ je pokazala da rađanje dece pre tridesete za sedam odsto smanjuje rizik od raka dojke. Zaključeno je da, ako bi žene imale u proseku dva i po deteta i dojile svako dete 12 meseci duže nego danas, godišnje bi se sprečio svaki deveti karcinom dojke.
Smanjenje izloženosti estrogenu je verovatno ključni faktor pošto trudnoća i dojenje smanjuju količinu estrogena, hormona kojim se hrani rak. Što duže dojite, to je taj rizik manji.
Dojenje takođe smanjuje bolesti žuči za sedam odsto. Nedavna švedska studija je pokazala da dojenje jedne bebe najmanje 13 meseci može da prepolovi obolevanje od reumatoidnog artritisa. Čak i ako bebu dojite mesec dana, ti izgledi su 25 odsto manji, mada naučnici ne znaju zašto.

13. VODITE LJUBAV 200 PUTA GODIŠNJE


Američki kardiolog profesor Mehmet Oz, sa Kolumbijskog univerziteta, kaže: „Ako imate više od 200 orgazama godišnje, možete da smanjite svoju fiziološku starost za šest godina.“
Ta neverovatna statistika zasnovana je na istraživanju koje se bavilo vezom između učestalosti vođenja ljubavi i opšteg zdravlja. Ispostavlja se da seksualna aktivnost podmlađuje i produžava životni vek.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka