Kratka kosa: da ili ne

26. Jun. 2010.   //   Autor:   //   Frizure, Kosa, Trendovi   //   1 comment

U životu skoro svake žene dođe period kada razmišlja o kratkoj frizuri. Neke devojke vole kratku modernu frizuru u svojim tinejdžerskim godinama. Ima žena koje nose svoje kovrdže do četrdesetih godina i dok ne shvate da ih duge lokne čine starijim i zastarelim. Naravno, neke žene nikada ni ne skrate svoju kosu. Nekad iz kulturoloških, a nekad iz religijskih razloga. Druge žene redovno menjaju frizure iz čiste zabave.
Kakva god bila vaša situacija, ako razmišljate o skraćivanju kose prvi put, postavite sebi sledeća pitanja. Ona će vam pomoći da shvatite da li ste spremni i da li biste žalili zbog svog izbora.


1. Da li ja imam o sebi sliku u glavi koja podrazumeva dugu kosu? Zatvorite oči i zamislite sebe onako kako želite da izgledate. Da li vidite nekog s dugim loknama, ili vidite osobu s kratkom i slatkom tifus frizurom. Da li vaša slika u glavi menja frizure? Ako je vaš unutrašnji identitet vezan za dugu kosu, dobre su šanse da se nećete lako prilagoditi na kratku kosu. Za promenu probajte frizuru srednje dužine, ili skratite kosu i istanjite.


2. Zašto želite da skratite kosu?

Dobri razlozi su: zato što ste spremni za promenu, dosadio vam je vaš stari izgled, dobili ste novi posao, mislite da vas vaša duga kosa čini mlađim ili starijim. Loši razlozi su: da biste izgledali poput neke filmske zvezde, da biste promenili život iz korena, ili zato što vaš dečko preferira kratku kosu. Poenta priče je da ovo treba da uradite za sebe.


3. Da li će mi skraćivajne kose doneti nešto što nemam sada.

Ako vam je kosa suva, oštećena, previše izblajhana, previše trajna, skraćivanje kose će je opet učiniti zdravom. Ako nemate vremena za pravljenje jutarnje frizure, kratka kosa će vam pomoći da sačuvate dragocene minute u vašoj svakodnevnoj rutini. Ako imate slabiju kosu, sigurno će izgledati zdravije i mnogo gušće. Razmislite šta najviše želite da postignete sa svojom frizurom, zatim konsultujte profesionalnog frizera koji će vam reći da li je to izvodljivo postići s kratkom frizurom.


4. Da li ja dobro podnosim promene?

Ako pratite istu modu od pre pet godina i imate isti posao od pre deset godina i generalno izbegavate promene, kratka kosa može biti pravi potez za vas. Žene koje često menjaju frizuru se retko odlučuju za izgled koji ne vole previše. Žene koje to retko čine će uplakane izaći iz salona ako im se ne svidi novi izgled. Neće sebi pružiti šansu da se prilagode pre nego što omrznu svoj izgled. Ako prelazite s jako duge kose na kratku, budite sigurne da možete da podnesete promenu.


5. Hoće li kratka kosa učiniti da moje lice izgleda bolje?

Ako imate lice ovalnog oblika, stajaće vam svaka dužina kose. Ako je oblik vašeg lica kockast, izbegavajte jako kratke frizure. Ako je okruglog oblika, potrebna vam je visina, dužina i dovoljno kose sa strane da delimično prikrije obraze. Isto tako duži oblici lica su naglašeni dužom kosom , ali ako je kosa prekratka, istaknuta brada će postati prenaglašena. Eksperimentišite podižući i spuštajući kosu i tako odlučite koja dužina najbolje stoji vašem licu. Pregledajte frizure vaših rođaka koji liče na vas i vidite ko ima najbolju frizuru. Takođe možete da probate i perike. Vizuelni doživljaj je uvek dobro imati pre nego što makaze počnu da rade.

 


6. Da li volite da vezujete svoju kosu?

Nekad ste umorni od duge kose, ali zaboravljate kako uveče volite da je podignete ili vežete u rep. Kosa dužine brade, ili kraće dužine, se ne može podići ili vezati unazad. Kratka kosa se može skloniti s lica korišćenjem gela za kosu, a postoje način da se podigne kosa koja je bliža dužine ramena, ali to zahteva malo više vremena. Budite sigurni da vam nešto tako neće nedostajati ako skratite kosu. Međutim, istina je da je kratka kosa zaista najraznovrsnija i može da se podigne ako određene dužine. Isto tako možete da nadogradite rep ili slične nastavke ako želite poseban izgled.


7. Da li vam u susret ide neki bitan događaj? Deset godina mature? Udajete se? Sastajete se s bivšim dečkom koga dugo niste videli?

U tom slučaju nemojte skratiti kosu. Ako želite promenu za neki veliki događaj, raspitajte se o različitim stilskim tehnikma ili skratite kosu bar dva meseca pre samog događaja. Čak i tako izbegavajte drastične promene. Kad vam je izuzetno važno da izgledate najbolje što možete, nije vam potrebno da se osećate loše zato što ste napravili izbor za koji niste bile spremne.

Izvor

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka