Imuni sistem

12. Nov. 2011.   //   Autor:   //   Kalorije, Zdravlje   //   No Comment

Imuni sistem je temelj odbrane ljudskog organizma.Glavni zadatak je da čuva naše zdravlje od bolesti, zagadjena, stranog tela.Imuni sistem se aktivira u slučaju napada mikroorganizama.To mogu biti: bakterije, gljivice, virusi, paraziti, toksini, čestice zagadjenja.To su takozvani antigeni.Imuni sistem se bori protiv antigena započinje reakciju, zvanu imuni odgovor.
Organi imunog sistema:
Daju imunu zaštitu to su organi:limfni čvorovi, grudna žlezda (timus), slezina, krajnici i adenoidi.Ti organi su povezani sa limfnim sudovima gde se nalazi limfa, koji sadržava limfocite (vrste belih krvnih ćelija), koji daje imuni odgovor.
Limfni čvorovi od limfnih kapilara do venske cirkulacije limfa prolazi kroz limfne čvorove.To su kao filteri u kojima se neutrališu štetne materije.Limfni čvorovi se nalaze ispod pazuha, u grudnom košu, po vratu, ledjima, ispod vilice, na preponama.U normalnom obliku su kao zrno graška, a prilikom infekcije su uvećane.Imuni odgovor se dešava na mestu početka infekcije, zadatak je sprečavanje i dalje širenje.
Limfociti imaju najvažniju ulogu u ljudskom zdravlju.To je jedna vrsta belih krvnih zrnaca.Postoji dva tipa:T i B limfociti.
T limfociti prepoznaju i razlikuju strane materije od onih, koji pripadaju organizmu i zadatak im je da unište.
B limfociti regulišu stvaranje antitela. U krvi i limfnim organima su uvek prisutni i reaguju na strane antigene.
Izvor:Bolesno Dete

O autoru :