Odgovor imunog sistema

4. Nov. 2011.   //   Autor:   //   Kalorije, Zdravlje   //   No Comment

Odgovor imunog sistema je otpornost ili odbrambeni mehanizam prema mikroorganizama ili njihovim produktima.Imunitet se može podeliti na:
*Nasledni
*Stečeni imunitet
Nasledni imunitet se pasivno nasledjuje od majke preko pupčane vrpce, u toku intrauterinog života, prema bolestima kojima je majčin organizam imun.Ovaj imunitet je kratkotrajan, traje samo nekoliko meseci po rodjenju.
Stečeni imunitet se stiče u toku života, koji može biti prirodni i veštački.Prirodni imunitet se stiče nakon preležane bolesti. Ovaj imunitet je različite dužine što zavisi od samog oboljenja.Limfociti i antitela su sastavni deo stečenog imuniteta.
Veštečki imunitet nastaje veštačkim putem i može biti dvojak:
-Aktivni i
-Pasivni
Aktivna zaštita se postiže cepljenjem-aktivnom imunizacijom, koji se sastoji u namernom unošenju u organizam živih i oslabljenih uzročnika ili njihovih produkata.Cilj cepljenja (vakcinacije), da se pokrene organizam na stvaranje antitela, koji će ga kasnije zaštititi u slučaju infekcije.Imunitet stvoren na ovaj način naziva se aktivni imunitet, jer ga je stvorio sam organizam, ali zato je potrebno izvesno vreme za stvaranje dovoljne količine odbrambenih tela.
Aktivna zaštita se primenjuje kod zdravih osoba, u cilju zaštite od infektivnih bolesti.
Pasivni imunite se postiže pasivnom zaštitom, kod ugroženih osoba, kada se želi postići brzo dejstvo kao gama globulin, serum.
Izvor:Bolesno Dete

O autoru :