Ishranom do zdrave i lepe kose na dan venčanja

22. Jul. 2012.   //   Autor:   //   Dijete, Frizure, Kosa, Nega kose, Venčanje   //   No Comment

Mlada treba da ima savršenu kosu na dan svog venčanja, to je činjenica. Takođe je činjenica da se svilenkast izgled i sjaj kose ne mogu dobiti dok puknete prstima. Da bi kosa izgledala kao na reklami neophodno je da bude zdrava. Kako biste to postigle, računajte na minimum šest meseci. Zdrava kosa je “produžetak” zdravog tela, a svi znamo onu izreku da zdravlje ulazi na usta. Da, govorim o ishrani ali da stvar bude zanimljivija, ovu priču o ishrani ću nazvati “dijeta za kosu”.

181

 

Na “dijetu za kosu” treba da se bacite šest meseci pre venčanja i to samo ako ste čvrsto odlučile da želite da napravite neke izmene u svom životu zarad višeg cilja. Režim na koji treba da se prebacite, osim uravnotežene ishrane, podrazumeva i redovan san, kao i minimiziranje navika kao što su pušenje i konzumiranje alkohola.

 

Protein keratin je strukturna komponenta kose te s toga, kosu možete ojačati unosom hrane bogate proteinima. Kao prevencija opadanja kose, potrebno je povećati unos gvožđa ali i vitamina C koji pomaže apsorpciju gvožđa, a ujedno je i antioksidans koji će pomoći u borbi sa slobodnim radikalima u kosi. Da se oslobodite peruti pomoći će cink.

kosa1

Sad da vidimo koje namirnice biste trebali da konzumirate ukoliko se odlučite na “dijetu za kosu” (ako popišete boldovane pojmove dobićete spisak namirnica, a podvučeni pojmovi će dati spisak elemenata koje putem tih namirnica unosite).

Losos je bogat je omega-3 masnim kiselinama, sadrži visoko kvalitetne proteine, kao i vitamin B-12 i gvožđe. Za zdraviju strukturu kože glave neophodne su omega-3 masne kiseline, a njihov nedostatak dovodi do suvoće kože temena kao i kose. U nedostatku lososa, dovoljne su i jedna do dve kašike mlevenog lanenog semena za nadoknadu omega-3 masnih kiselina.

Tamno zeleno povrće – spanać, brokoli i blitva odličan su izvor vitamina A i C, koji su neophodni za produkciju sebuma. Tamno zeleno povrće takođe je izvor kalcijuma i gvožđa.

Mahunarke kao što su pasulj i sočivo moraju biti važan deo ishrane jer osim proteina sadrže i dovoljno gvožđa, cinka i biotina. Nutricionisti predlažu tri ili više šolja pasulja ili sočiva svake nedelje.

Orasi sadrže alfa-linoleinsku kiselinu, omega-3 kiseline i cink koji se nalaze i u bademima i indijskom orahu. Brazilski orah je jedan od najboljih izvora selena, važnog minerala za zdravu kožu glave.

Piletina i ćuretina su izvori visoko kvalitetnih proteina koji su neophodni za rast kose ali  takođe sadrže gvožđe sa visokim stepenom bioraspoloživosti koje organizam lako može da iskoristi.

Jaja su najbolji izvor proteina, koji su neophodni za zdravu kosu. Ona takodje sadrže biotin i vitamin B-12 koji su važne hranljive materije za kvalitet kože.

Integralne žitarice su važan izvor cinka, gvoždja i vitamina B.

kosa2

Ostrige sadrže visoke koncentracije cinka koji je moćan antioksidans. Ako u svojoj ishrani nemate ostriga, cink ćete dobiti iz integralnih žitarica, koštunjavog voća, govedine ili jagnjetine.

Šargarepa je odličan izvor vitamina A koji je od suštinskog značaja za zdravu i sjajnu kosu. Savetuje se svakodnevno konzumiranje šargarepe, naročito u presnom obliku.

Mlečni proizvodi niske masnoće kao što su obrano mleko i jogurt izvori su kalcijuma koji je važan mineral za rast kose. Mlečni proizvodi takođe sadrže surutku i kazein, dva veoma kvalitetna i neophodna proteina za zdravu kosu.

Nedavno sam naišla na članak u kojem Kejt Midlton iznosi tajnu savršene kose. Mogu vam reći da je ishranu stavila na prvo mesto, a zatim redovan san. Ona još savetuje: korišćenje šampona na biljnoj bazi koji nisu agresivni, umerenost u korišćenju pakovanja i konzumiranje mnogo različitog voća. Podrazumeva se da leti kosu treba štititi od jakog sunca.

kate-middleton-11-435

 

Izvor: Klikdovencanja.com

O autoru :

Osnivač i admin sajta Šminkerka